Podmínka předložení testu u hosta předzahrádky je podle Asociace restauratérů Apron neproveditelná. Neexistuje pro ni ani legislativní podpora. Za Apron to uvedla Kateřina Holnová.
Vláda v pondělí rozhodla, že stravovací provozy budou smět hosty pustit do venkovních prostor od 17. května. Za stanovených podmínek: U stolu nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti. Mezi stoly rozestupy minimálně 1,5 metru, stejně daleko by měly být i od kolemjdoucích, pokud zahrádka například od chodníku není oddělena nějakou bariérou.
Hosté se budou muset u vstupu prokázat negativním testem na koronavirus. Použít smí jakýkoliv typ testu, tedy z odběrového centra, zaměstnání a podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) si budou smět přinést i vlastní samotest a otestovat se na místě.
Rozvolnění kultury je tu: Na venkovní akce bude moct až 700 lidí. Už od pondělí
Koncerty i další venkovní kulturní akce se budou moct konat od 17. května. Zúčastnit se může až 700 lidí. Akce uvnitř, pro nejvýše 500 lidí, budou možné od 24. května. Po jednání vlády to oznámil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).
Rozhodnutí vlády v případě testů podle Holnové neodpovídá tomu, o čem se zástupci podnikatelů snažili při jednáních ministerstvo zdravotnictví přesvědčit. Podle Holnové má Apron právní rozbor, podle kterého restauratér nemůže od zákazníka vyžadovat negativní test. Může ho prý žádat maximálně o doklad pro ověření věku. „Nemůžeme překračovat zákon, zároveň nemůžeme ani ručit za to, že mají lidé negativní test. Vláda vydala neproveditelné nařízení,“ řekla.
Dalším problémem podle Holnové je, že zahrádky mohou mít více vstupů, lidé na ně volně přicházejí a bylo by i tak velmi obtížné jejich pohyb regulovat a kontrolovat testy.
Holnová dále upozornila, že dokud bude vláda jakkoliv omezovat provoz stravovacích zařízení, je třeba, aby podnikatelé měli možnost žádat o kompenzace.
Čtvrtina podniků už zkrachovala
Pandemii koronaviru a související vládní opatření překoná podle restauratéra a garanta projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboše Kastnera zřejmě jen 70 procent stravovacích provozů.
Dodal, že čtvrtina podniků už podle něj skončila, minimálně dalších pět procent je v přímém ohrožení. Propad tržeb v oboru za celou dobu krize je podle něj více než 100 miliard korun, tedy zhruba 57 procent.
Stravovací podniky vláda naposledy zavřela 18. prosince. Občerstvení mohou od té doby prodávat jen přes výdejní okna či rozvoz.