Kontroly na hranicích pokračují, migrantů ubývá. S příchodem zimy jejich počty klesají

Kontroly pokračují, ale migrantů ubývá.

Příliv nelegálních migrantů do ČR v prosinci výrazně klesl

Namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem trvají už skoro tři měsíce a pokračovat by měly minimálně do 3. ledna. Příliv nelegálních migrantů v posledních týdnech sice výrazně poklesl, dá se ale předpokládat, že vláda znovu rozhodne o jejich prodloužení.

Provoz na hraničním přechodě ve Starém Hrozenkově na Uherskohradišťsku byl ve středu v poledne minimální. Namátkové kontroly tak byly spíše zpestřením jak pro policisty, tak pro řidiče. „Nevadí mi to, vůbec. Ať jsou ještě přísnější a nikoho sem nepouštějí,“ řekl CNN Prima NEWS jeden z řidičů.

ČTĚTE TAKÉ: Rakousko prodluží kontroly na hranicích s Českem. Bojí se migrace a krize na Blízkém východě

Ve Starém Hrozenkově nelegálního migranta neviděli už několik týdnů. S příchodem zimy jejich počty klesají. Hraniční kontroly si místní přesto, nebo možná právě proto, pochvalují. „Provoz je plynulý, žádným způsobem nás to neomezuje,“ uvedl místostarosta Starého Hrozenkova Jan Janků (Přísaha).

Na celé hranici se Slovenskem zadrželi policisté od říjnového zahájení kontrol téměř 1 400 nelegálních migrantů a 65 převaděčů. V posledních týdnech jsou ale záchyty zcela minimální. „Poslední záchyt jsme na území Zlínského kraje zaznamenali v polovině listopadu. Od té doby je na hranicích relativně klid,“ potvrdil policejní mluvčí Petr Jaroš. O tom, zda budou namátkové kontroly pokračovat i po 3. lednu, rozhodne vláda pravděpodobně ještě tento týden.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ilegální migranti otravují krev naší země, hřímal Trump. Odborníci ho nařkli z nacismu

Tagy: