Korda a zase Korda. České geny z Floridy jsou čím dál více vidět. V golfu i tenise

Klan Kordů začíná nabírat na síle. Bývalý český tenista Petr Korda má tři děti – Jessicu, Nelly a Sebastiana. Všichni tři poslední dobou čím dál tím jasněji ukazují, že sportovních genů se jim dostalo ve velkém množství. Dcery řádí na golfových hřištích a syn se pomalu, ale jistě stává jako otec hvězdou tenisových kurtů. Po víkendu se teleportoval do první stovky žebříčku.

Dámy mají přednost. A začněme u starší. Jessica Korda se narodila v roce 1993 na Floridě, kde tou dobou už žil její otec. Na rozdíl od něj a své matky – Reginy Kordové, za svobodna Rajchrtové, rovněž bývalé tenistky – se jí tolik nezalíbila raketa jako hůl a vrhla se na golf. Na profesionální okruh LPGA se podívala poprvé v roce 2011, od té doby získala na tour šest vítězství.

Na začátku roku 1998 vyhrál Petr Korda svůj jediný singlový grandslamový titul kariéry, když ovládl Australian Open (stále je posledním Čechem, kterému se povedlo získat trofej na jednom ze čtyř nejprestižnějších turnajů, pozn. red.). O několik měsíců později přišla na svět – opět v Bradetonu na Floridě – Nelly. I ona se později navzdory rodičům tenistům vrhla jako sestra na golf. Na prestižní LPGA Tour už má tři výhry, a co je možná ještě úctyhodnější, v bodování, které se sestavuje z výsledků za poslední dva roky, jí patří celková čtvrtá příčka. Dohromady si už golfem vydělala takřka čtyři miliony dolarů.

Recept na úspěch? Sport není všechno

Určitou část z této sumy si zajistila na nedávném turnaji Lake Buena Vista na domácí Floridě. Během čtvrtého lednového víkendu si sestry uspořádaly rodinnou party na hřišti. Jessica akci vyhrála, Nelly byla třetí. Po úspěšném rodinném tažení se rozpovídaly pro americkou CNN.

„Když jsem vyrůstala, vždycky jsem chtěla napodobit to, co udělala moje sestra,“ uvedla Nelly. „Takže jsem začala hrát golf v době, kdy jsem začala chodit,“ dodala.

Láska ke golfu ji stejně jako sourozenkyni neopustila ani přes pubertu, možná i díky tomu, že se řídila heslem „nic se nemá přehánět“. „Rodiče nám vždycky říkali, že život není jenom golf, proto jsem hrála jen sedm osm turnajů ročně,“ konstatovala Jessica, které v hierarchii golfistek momentálně patří 17. pozice. Jako malá zkoušela tenis, ale jak sama podotkla: „Nebyl to sport, který bych milovala.“

Raketu po tátovi a mámě tedy „zdědil“ pouze Sebastian, který se narodil v roce 2000. Ano, samozřejmě na americkém poloostrově Florida. V juniorských kategoriích dominoval, stal se světovou jedničkou a jeho největším „mládežnickým“ úspěchem je vítězství na Australian Open v roce 2018. Vyhrál tedy přesně 20 let poté, co v Melbourne mezi dospělými triumfoval Petr Korda. A po vzoru svého otce předvedl oslavné „nůžky“.

Uplynuly dva roky a Sebastian se prosazuje také v nejvyšším tenisovém patře – okruhu ATP. Americkému mladíkovi s českými kořeny se na začátku letošního roku daří náramně. Odehrál 12 zápasů, 11 jich vyhrál. Nejprve se v Delray Beach – při svém teprve pátém startu na turnaji pod hlavičkou ATP – dostal až do finále. Minulý týden pak ve svůj prospěch získal všechna utkání na challengeru ve francouzském Quimperu.

Před sezonou si stanovil cíl. „Ten je jasný, do konce roku chci být v první stovce a neustále se herně posouvat,“ řekl 20letý Korda. Úkol splnil po pouhém měsíci. Když v pondělí vyšel žebříček, vytáhlý tenista v něm figuroval na 88. místě. Jeho startovní pozice před novým ročníkem byla o 31 příček vzadu.

„Je to supertalent,“ pochválily nedávno Jessica a Nelly svého bratra.

Ani jeden ze zmíněných zatím není největší hvězdou svého sportu. Ovšem i tak je nutné podotknout, že v případě Kordů jde o zcela výjimečný jev. Dostat se na pozice, na nichž se nachází Jessica, Nelly a Sebastian, se povede setinám, možná tisícinám procenta sportovců, kteří usilují o to, že si sportem vydělají na život. Aby v jedné rodině se třemi dětmi byla úspěšnost stoprocentní, a to ještě v různých sportech? To je skutečně mimořádná záležitost.

Sportovní geny se zkrátka nezapřou. Klan Kordů teprve nabírá na síle a zejména v případě Nelly a Sebastiana, který jde přímo ve stopách otce Petra, lze ještě očekávat velké věci.

Tagy:
golf tenis Florida Petr Korda ATP sport Sebastian Korda Australian Open Jessica Korda Nelly Korda LPGA Jessica Kordová Regina Kordová