Armády Koreje a USA odpálily čtyři rakety. Šlo o reakci na severokorejský test

Korea a USA v reakci na severokorejský test odpálily čtyři rakety

USA a Korea odpálily čtyři rakety

Armády Koreje a Spojených států ve směru na Japonské moře vystřelily čtyři rakety země-země. Informovalo o tom jihokorejské ministerstvo obrany. Šlo podle něho o reakci na úterní test, při němž Severní Korea odpálila balistickou střelu, která poprvé od roku 2017 přeletěla japonské území.

Jihokorejský rezort obrany informoval, že jedna z raket se krátce po odpálení zřítila. Nikomu neublížila a ministerstvo se lidem omluvilo za případné starosti, které jim nepovedený odpal rakety způsobil. Střela dopadla ještě v areálu základny, odkud ji armáda odpálila. Měla bojovou hlavici, ta ale neexplodovala.

Úterní severokorejský test, který byl pátým během deseti dnů, ostře odsoudily jak Spojené státy, tak NATO. USA a Jižní Korea na test reagovaly leteckým cvičením, během něhož jihokorejský bojový letoun F-15K odpálil naváděné bomby na cíl v moři západně od korejského pobřeží. Armáda cvičení označila za „ukázku schopnosti přesného úderu“.

V roce 2017, kdy Severní Korea naposledy odpálila raketu přes japonské území, podnikla jen o několik dnů později test atomové zbraně. Někteří analytici tvrdí, že je velmi pravděpodobné, že Pchjongjang koncem měsíce opět vyzkouší jadernou zbraň.

Rezoluce OSN zakazují Severní Koreji provádět zkoušky balistických raket jakéhokoliv doletu, které by byly schopné nést jadernou hlavici. Odpálit střelu bez předchozích konzultací proti nějaké zemi nebo přes její území také znamená porušení mezinárodních pravidel.

Vztahy mezi Severní Koreou a Japonskem jsou dlouhodobě napjaté, což souvisí nejen se severokorejskými raketovými testy, ale také s japonskou kolonizací Korejského poloostrova v letech 1910 až 1945 i s únosy japonských občanů Severokorejci.

KLDR, izolovaná komunistická země, minulý měsíc schválila zákon, v němž se prohlásila za stát s atomovými zbraněmi. Její vůdce Kim Čong-un vyloučil možnost jednání o jaderném odzbrojení.

Tagy: