Korecký: Korupční kauza ANO zásadně neublíží. Voličům nevadí ani Babišova obžaloba, řekl Šídlo

Miroslav Korecký a Jindřich Šídlo byli hosty pořadu 360°.

Miroslav Korecký a Jindřich Šídlo o korupční kauze hnutí ANO

Korupční kauza v severních Čechách hnutí ANO nijak zásadně neublíží, řekl komentátor Miroslav Korecký v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Reagoval tak na situaci okolo chomutovského primátora Martina Hrabáče, kterého hnutí ze svých řad zřejmě vyloučí po jeho obvinění z údajného ovlivňování veřejných zakázek. Ani podle novináře Jindřicha Šídla nemusí mít obvinění pro stranu fatální důsledek. Voličům totiž podle něj nevadí ani obžaloba šéfa hnutí Andreje Babiše.

Reakce členů hnutí ANO na obvinění jejich stranického kolegy byla rychlá, to je však podle Šídla v české politice, až na některé výjimky, běžná záležitost.

ČTĚTE TAKÉ: Pospíšil podal trestní oznámení na SPD. Kampaň s „chirurgy z dovozu“ je podle něj nenávistná

Zároveň připomněl případy obviněných politiků, které strany ve volbách vůbec nepoškodily. „Zažila to koneckonců i sociální demokracie s Davidem Rathem, a přesto pak ve středních Čechách v roce 2012 vyhrála. Takže si myslím, že to pro hnutí ANO nemusí mít až tak fatální důsledek, zvlášť v Ústeckém kraji,“ podotkl Šídlo.

S tím souhlasí i Korecký. „Nepočítám, že by to hnutí ANO nějak dramaticky ohrozilo a že by nevyhrálo volby v Ústeckém kraji,“ okomentoval. Hnutí ANO v Ústeckém kraji už dvakrát suverénně zvítězilo.

Celý příběh hnutí se však touto kauzou rozostřuje, dodal. Na politickou scénu totiž ANO přišlo s velkou výhodou – jako nové neokoukané uskupení nemělo šanci být zkorumpované. To mu mělo pomoci přitáhnout voliče. „Zejména ty příběhy o tom, jak jdou vyčistit Augiášův chlév,“ namítl Korecký.

Policie obvinila 14 lidí

Policie po úterním zásahu v případu údajných machinací s veřejnými zakázkami v Ústeckém kraji obvinila 14 lidí, včetně primátora Hrabáče, a pět firem. Viní je z několika zločinů spojených s korupcí. Hrabáče krátce nato výbor hnutí ANO vyškrtl z kandidátní listiny ke krajským volbám, na které byl lídrem. Podle šéfa hnutí Andreje Babiše tak výbor učinil proto, že primátor Hrabáč zneužil politickou funkci.

On sám během svého politického působení čelil obvinění, a to z dotačního podvodu pro poškození finančních zájmů EU v kauze Čapí hnízdo. Městský soud v Praze ho letos v únoru už podruhé zprostil obžaloby. Státní zástupce se proti rozsudku znovu odvolal. Babiš obžalobu od počátku odmítá. „Když to voličům nevadí přímo u šéfa, myslím, že to pak může prostupovat hnutím kamkoliv dolů,“ prohlásil Šídlo.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Obvinění chomutovského primátora? Babiš reaguje pozdě. Hnutí může přijít o věrné voliče, míní Valeš

Tagy: