Pospíšil podal trestní oznámení na SPD. Kampaň s „chirurgy z dovozu“ je podle něj nenávistná

Jiří Pospíšil

Pospíšil podal trestní oznámení na SPD

Jiří Pospíšil (TOP 09) podal trestní oznámení na parlamentní hnutí SPD. Vládní politik o tom informoval na sociální síti X. Vadí mu kampaň hnutí předsedy Tomia Okamury (SPD) do krajských voleb, jejíž součástí jsou podle něj projevy etnické nenávisti. Okamura již dříve uvedl, že kampaň hnutí reaguje na podle něj katastrofální situaci v Česku, kterou zapříčinila současná vláda.

Pospíšil podle svých slov podal trestní oznámení na hnutí i osoby zodpovědné za jeho marketingovou kampaň. „Takovéto projevy etnické nenávisti se nesmí stát běžnou součástí kampaní populistických stran. Nestačí se pouze ohradit na sociální síti, musíme to řešit, jinak se nenávist vůči rase či etniku stane normou pro určité politické strany,“ uvedl politik TOP 09 na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Komise vylosovala čísla pro blížící se volby. Kdo získal jedničku či šťastnou sedmičku?

Příspěvek doplnil fotokopií trestního oznámení. Píše v něm, že kampaň SPD nasvědčuje možnému spáchání trestných činů podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a dále pak hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny.

Proti kampani SPD se Pospíšil na sociální síti vymezil již v pondělí. „Uznávám, že konkurence extremismu je u nás silná, ale tohle už je moc i na SPD,“ napsal a příspěvek doplnil fotografií plakátu opozičního hnutí.

Styl kampaně již dříve vysvětloval předseda hnutí Tomio Okamura. „SPD svou kampaní reaguje na katastrofální vývoj situace v České republice, který zapříčinila nezodpovědnost vlády Petra Fialy (ODS),“ uvedl na sociální síti X.

Podle něj současný kabinet zapříčinil „nebývalou drahotu“, vláda prý žene Česko do války a přivádí do země desetitisíce migrantů. „Rozhodli jsme se program SPD představit veřejnosti touto netradiční formou tzv. alegorií. Popisujeme život takový, jaký doopravdy je. A navrhujeme funkční řešení, jak z té bídy pětikoalice ven. Obyvatelé naší země přesně toto očekávají,“ dodal.

Na Pospíšilův krok reagoval i koaliční partner SPD Trikolora. „Kampaň SPD, Trikolory a PRO nešíří strach ani nenávist k žádnému etniku, ale je varováním právě před politiky typu Jiřího Pospíšila, kteří svojí hloupou migrační politikou vedou západní Evropu i naši zemi do civilizační sebevraždy. O nic jiného, ale také o nic menšího, v té kampani nejde,“ napsala strana ve středu ve svém stanovisku.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ultimátum pro Bartoše. Pokud digitalizace nebude fungovat, měl by rezignovat, říká Skopeček

Tagy:
politika Tomio Okamura volby krajské volby trestní oznámení Jiří Pospíšil volební kampaň vláda Svoboda a přímá demokracie trestná činnost, právo a spravedlnost politické strany a hnutí