Valeš: Obvinění chomutovského primátora? Babiš reaguje pozdě. Hnutí může přijít o věrné voliče

Politolog Lukáš Valeš

Valeš a Leinert o regionální politice

Reakce Andreje Babiše na obvinění chomutovského primátora Marka Hrabáče (ANO) přišla pozdě. V pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS to řekl politolog Lukáš Valeš. Podle něj by si ANO mělo lépe hlídat, kteří politici za ně kandidují v regionálních volbách.

Výbor hnutí ANO ve středu vyškrtl z kandidátní listiny do krajských voleb jméno chomutovského primátora Marka Hrabáče, který byl obviněn v souvislosti s údajnými manipulacemi s veřejnými zakázkami. „Andrej Babiš se od toho samozřejmě distancuje a také chce panu primátorovi zrušit členství v hnutí. Je to ale pozdě,“ řekl Valeš.

ČTĚTE TAKÉ: V ANO už není nikdo, koho bych si vážil, řekl Telička. Za tajtrlíkování na TikToku bych se styděl

Kauza podle něj pro hnutí ANO představuje výstrahu, aby si lépe hlídalo své regionální politiky. „Myslím si, že stejně jako třeba v kauze stoka, by si ANO mělo dát mnohem větší pozor na to, kdo za ně kandiduje, protože se jim to před volbami nemusí vyplatit. Nemusí přitom jít jen o volby krajské, ale i o ty nejdůležitější – do Poslanecké sněmovny,“ sdělil Valeš.

V současné době je otázka, jaké politické dopady bude kauza mít. „Ústecký kraj je tradičně baštou hnutí ANO. V posledních sněmovních volbách tam dokonce kandidoval i Andrej Babiš. Bude teď zajímavé pozorovat, jestli se tento průšvih do podpory ANO nějak propíše,“ řekl komentátor Ondřej Leinert.

S tím souhlasil i Valeš. „Jestliže vyjdeme z premisy, že hnutí ANO je Andrej Babiš, tak by to taková katastrofa být neměla, protože je jedno, kdo kandiduje,“ řekl Valeš. Politolog ale připomněl, že Hrabáč držel řadu dalších funkcí. „Je primátor, také kandidát na hejtmana a člen Rady Ústeckého kraje. Aby těch funkcí nebylo málo, tak Hrabáč kandidoval i na senátora. Bude tedy nesmírně zajímavé sledovat voliče ANO, jestli zůstanou věrní svému hnutí, nebo zařadí zpátečku a zkusí najít nějakou alternativu,“ dodal Valeš.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Komise vylosovala čísla pro blížící se volby. Kdo získal jedničku či šťastnou sedmičku?

Tagy:
politika Andrej Babiš Ústecký kraj volby primátor ANO 2011 vláda Lukáš Valeš politický proces politické strany a hnutí místní volby Marek Hrabáč