Kormidlo na trhu s nemovitostmi se otáčí. Ceny opět poletí vzhůru, úrokové sazby totiž klesají

Zdražování nájemného - ilustrační foto

Ceny bytů letí vzhůru

Zatímco loni byty a domy zlevňovaly, letos jejich ceny podle makléřů i ekonomů budou opět narůstat. Zatím prý jen o jednotky procent. Úrokové sazby u hypoték totiž klesají a podle realitních kanceláří se proto poptávka opět zvyšuje.

Osmadvacetiletý Adam plánuje s manželkou založit rodinu. S potomkem by už chtěli bydlet ve vlastním, proto teď zvažují, že si na koupi půjčí. „Úrokové sazby nejsou úplně ideální a to se pak promítne i do měsíční splátky. Čtyři, pět milionů na třicet let s tříletou fixací, to vyjde na nějakých 30 tisíc měsíčně,“ popisuje své výpočty mladý muž.

ČTĚTE VÍCE: Právnička připravila klienty o 150 milionů. Co dělat, abyste o své peníze nepřišli

Základní úrokovou sazbu už loni v prosinci ČNB snížila a makléři hlásí, že od té doby se zvýšila poptávka o desítky procent. „Na větších trzích se dá očekávat, že se vrátíme k mírnému růstu v průběhu letošního roku. Na menších trzích to oživení bude trvat déle a i růst tedy bude trvat o něco déle,“ říká ředitel oddělení nemovitostí společnosti Deloitte Petr Hána.

Důležitá otázka však zní – na jak dlouho hypotéku fixovat. Experti doporučují na moc dlouho ne. Při současných úrokových sazbách prý ideálně na tři, maximálně pět let. Podle hypotečního poradce Vladimíra Weisse převládá silný předpoklad, že v horizontu dvou až tří let sazby poklesnou do pásma 3,5 - 4 procent.

„V dalších měsících určitě bude možnost nakoupit nemovitost před růstem ceny, ale samozřejmě s vyšší hypotékou,“ říká ekonom Pavel Peterka. O tom samém je přesvědčený i Adam. „Myslím, že ta doba nebude o nic lepší, buď se budou zvyšovat ceny nebo úrokové sazby,“ poznamenává. Ekonomové proto zájemcům o hypotéku radí dobře si promyslet, jestli po měsíční splátce zbyde dost peněz i na ostatní náklady.

Tagy: