Ani úporný kašel, ani vysoká horečka. Studie aplikace ZOE Covid na King's College London se spojila s průzkumem příznaků nemoci COVID-19 na Marylandské univerzitě na Facebooku a s izraelskou studií Corona, aby porovnala údaje z celého světa. Zjistila, že nejjistějším způsobem, jak poznat, zda je člověk pozitivní, je ztráta chuti nebo čichu.
U člověka, který ztratil chuť nebo čich, je totiž 17krát větší pravděpodobnost, že se nakazil koronavirem, než u někoho, kdo tyto příznaky nemá, tvrdí studie. Její výsledky jsou uvedeny v článku publikovaném v časopise Lancet Digital Health. Upozornil na ně web The Mirror.
Na začátku pandemie aplikace ZOE Covid využila hlášení příznaků od milionů přispěvatelů a potvrdila, že ztráta čichu, horečka a kašel mohou předpovědět, že někdo má koronavirus, aniž by byl vůbec testován.
Nejnovější výzkum o několik měsíců později stále ukazuje, že dávat si pozor na změny čichu nebo chuti je stále klíčové. A to zejména pro ty, kteří zrovna nemají po ruce test na covid.
Tým, který na studii spolupracoval, prošel zprávy více než 10 milionů respondentů z období od 1. dubna 2020 do 31. července 2020 a analyzoval více než půl milionu testů na covid. Zjistil, že ztráta čichu nebo chuti byla konzistentně nejsilnějším znakem infekce napříč všemi platformami, regiony a populacemi.
Seznam oficiálních příznaků
„Ztráta čichu nebo chuti navíc zůstala nejlepším prediktorem pozitivního výsledku testu bez ohledu na věk, pohlaví nebo závažnost onemocnění,“ uvádí se v prohlášení ZOE. Analýza však zároveň ukázala, že s pozitivním výsledkem testu silně souvisí i vysoká teplota a plicní příznaky, jako je dušnost nebo kašel.
Díky těmto zjištěním byla ztráta čichu přidána na seznam oficiálních příznaků, na jejichž základě je třeba provést PCR test. Na seznamu už je kašel a horečka.