Japonský vědec stvořil olizovatelnou TV obrazovku. Umí napodobit i chuť čokolády
Japonský profesor vyvinul kuriózní prototyp olizovatelné televizní obrazovky. Ta podle něj dokáže věrně napodobit konkrétní chutě – třeba červené víno nebo mléčnou čokoládu. Zařízení s názvem Taste the TV (TTTV) by mohlo posloužit jak pro školení kuchařů na dálku, tak pro komerční účely, informovala zpravodajská agentura Reuters.
Koronavirus má jeden hlavní příznak, ukazuje studie. Není to kašel ani horečka
Ani úporný kašel, ani vysoká horečka. Studie aplikace ZOE Covid na King's College London se spojila s průzkumem příznaků nemoci COVID-19 na Marylandské univerzitě na Facebooku a s izraelskou studií Corona, aby porovnala údaje z celého světa. Zjistila, že nejjistějším způsobem, jak poznat, zda je člověk pozitivní, je ztráta chuti nebo čichu.
Ztrátu chuti a čichu po covidu nepodceňujte. Kdy je třeba zajít k lékaři?
Ztráta čichu a chuti bývá velmi častým příznakem onemocnění COVID-19. Některým pacientům se chuť i čich vrátí během několika dnů, jiní ani po několika týdnech nic necítí a nedokážou si vychutnat jídlo tak jako dříve. Podle lékařky z ORL Azity Gebauerové dojde k úpravě těchto smyslových vjemů u většiny z nich spontánně. Pokud se tak ale nestane do tří týdnů, je na místě navštívit ordinaci ORL.
Květiny mě jen rozesmutní. Příběhy lidí, kteří kvůli covidu ztratili čich a chuť
Christina Alexanderová jako mnoho dalších prodělala koronavirus. Když v polovině března vařila večeři, uvědomila si, že ztratila chuť a čich. Stejně jako u odhadovaných 34 až 68 procent infikovaných měla i ona zkreslené smyslové vnímání. Proč dochází ke ztrátě chuti a čichu, se vědci stále snaží zjistit. Jejich závěry zveřejnil portál Inverse spolu se svědectvím dalších mladých lidí.