
Výpověď bez důvodu? Návrat do časů roboty, říká Středula. Podle expertů pomůže zvýšit mzdy
Kvalita českých mléčných výrobků se zlepšuje. Shodují se na tom porotci, kteří hlasují o mlékárenském výrobku roku. Zástupci supermarketů s nimi souhlasí. Dodávají ovšem, že pokud v Česku chceme stejně kvalitní mléčné výrobky jako v Německu nebo Rakousku, musíme ještě více investovat.
Odborníci varují před pojídáním hořkých okurek nebo cuket. Právě hořká chuť je totiž indikátorem toxického kukurbitacinu, který může způsobit zdravotní potíže. V minulosti už se vyskytly i případy úmrtí u starších citlivých jedinců.
Nová britská studie naznačuje, že nákaza koronavirem může způsobit změny v mozku. Vědci odhalili významné rozdíly díky snímkům z magnetické rezonance, pořízené před a po onemocnění. I po mírné infekci se celková velikost mozku mírně zmenšila, informuje web britské stanice BBC.
Vědecký časopis Nature publikoval studii, ze které vyplývá, že za zdánlivě nahodilou ztrátou smyslů během onemocnění koronavirem stojí genetika. Výzkumníci definovali dva geny – UGT2A1 a UGT2A2 – které pravděpodobně akcelerují ztrátu čichu a chuti.
Japonský profesor vyvinul kuriózní prototyp olizovatelné televizní obrazovky. Ta podle něj dokáže věrně napodobit konkrétní chutě – třeba červené víno nebo mléčnou čokoládu. Zařízení s názvem Taste the TV (TTTV) by mohlo posloužit jak pro školení kuchařů na dálku, tak pro komerční účely, informovala zpravodajská agentura Reuters.
Ani úporný kašel, ani vysoká horečka. Studie aplikace ZOE Covid na King's College London se spojila s průzkumem příznaků nemoci COVID-19 na Marylandské univerzitě na Facebooku a s izraelskou studií Corona, aby porovnala údaje z celého světa. Zjistila, že nejjistějším způsobem, jak poznat, zda je člověk pozitivní, je ztráta chuti nebo čichu.
Ztráta čichu a chuti bývá velmi častým příznakem onemocnění COVID-19. Některým pacientům se chuť i čich vrátí během několika dnů, jiní ani po několika týdnech nic necítí a nedokážou si vychutnat jídlo tak jako dříve. Podle lékařky z ORL Azity Gebauerové dojde k úpravě těchto smyslových vjemů u většiny z nich spontánně. Pokud se tak ale nestane do tří týdnů, je na místě navštívit ordinaci ORL.
Reportérka CNN Prima NEWS Lenka Špillarová má koronavirus. Zprvu neměla žádné příznaky, přesto kvůli kontaktu s nakaženým test podstoupila. Ten vyšel negativní. Když ovšem pociťovala bolest zad, šla na test znovu. Ten již ohlásil pozitivní výsledek, potvrdila.
Christina Alexanderová jako mnoho dalších prodělala koronavirus. Když v polovině března vařila večeři, uvědomila si, že ztratila chuť a čich. Stejně jako u odhadovaných 34 až 68 procent infikovaných měla i ona zkreslené smyslové vnímání. Proč dochází ke ztrátě chuti a čichu, se vědci stále snaží zjistit. Jejich závěry zveřejnil portál Inverse spolu se svědectvím dalších mladých lidí.
Koronavirem se nakazila další česká celebrita. Diagnózu COVID-19 si vyslechla 28letá muzikálová hvězda Alžbeta Bartošová, kterou mohou diváci Primy znát i ze seriálu Modrý kód. Zpěvačka přiznala, že ztratila čich a postupně přichází i o chuť. Právě to patří mezi hlavní příznaky onemocnění.
Oxfordský profesor Charles Spence pomohl vyvinout náplast naplněnou vůní slaniny na podobném principu, jako je ta nikotinová, která pomáhá kuřákům s ukončením jejich zlozvyku. Nová náplast má lidem pomoci jíst méně masa, informoval server The Telegraph.