Covid snižuje kvalitu spermatu. Po těžkém průběhu se problém týká až třetiny mužů

Covid shoršuje kvalitu spermií

Covid zhoršuje mužskou schopnost reprodukce. Vyplývá to z vědeckých měření v průběhu několika posledních měsíců. U některých mužů se po těžkém průběhu dokonce prokázal virus přímo v ejakulátu. A podle výsledků vykazují spermie horší kvalitu až u 30 procent zkoumaných mužů.

Schopnost mužů počít dítě po prodělání covidu se výrazně snižuje, a to až ve 33 % případů. „Poškození se liší, od extrémních případů, kdy dokonce chybí spermie v ejakulátu, po výrazné snížení jejich počtu. Může také docházet k horší pohyblivosti spermií nebo dokonce poškození DNA,“ vysvětluje vedoucí skupiny reprodukční biologie Akademie věd Kateřina Komrsková.

„Může tam být narušený určitý poměr testosteronu a RH hormonu a celkové narušení té spermatogeneze,“ říká embryolog z Centra asistované reprodukce FN Brno Michael Ješeta. Snížená schopnost reprodukce u mužů bývá v takových případech dočasná.

Trénink pod peřinou

„Jsou pacienti, jejichž parametry se ani po této půlroční době nebyly schopny vrátit k normálu nebo ke stavu, který měli před onemocněním,“ tvrdí Komrsková. Vliv očkování na shopnost reprodukce u mužů je teprve součástí výzkumů.

Obecně na zachování reprodukční funkčnosti odborníci doporučují „trénink“. „I vlastní sexuální aktivita zcela jistě podporuje tvorbu spermií. Takže cvičit doma je bezva, ale cvičit i doma pod peřinou. Samozřejmě nejlépe ve dvou, i když ani to nemusí být nutné,“ říká urolog Viktor Vik.

Pokud sexuální aktivita nebude u muže pravidelná, spermie mohou být přestárlé i defektní. Ke snížení reprodukce u mužů přispívají obecně i horečky, časté horké koupele nebo těsné kalhoty. A jak neplodnosti naopak předcházet? „Doposud se v literatuře doporučuje podávání antioxidantů jako primární prevence proti poškození DNA,“ dodala Komrsková.

Tagy: