Korunovace OBRAZEM: Polibek od Williama i zlatý kočár. Vážný král se rozzářil až na balkóně

Velká Británie předvedla světu pečlivě provedenou korunovaci krále Karla III. Vládce monarchie byl ve Westminsterském opatství korunován po boku své manželky Camilly. Velkou roli měl i následník trůnu William. Jeho bratr princ Harry se naopak nedostal ani na slavnostní balkón.

Ulice kolem slavnostní promenády se začaly plnit už za brzkého rána. Celý program korunovace se pak odvíjel na minutu přesně podle připraveného plánu. Slavnostní procesí vyrazilo z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství. Slavnostní obřad tam začal v poledne tuzemského času.

Korunovace byla rozdělena na pět částí. Zvláště intimní chvíle přišla v době, kdy arcibiskup z Canterbury pomazal krále svatým olejem. K aktu totiž došlo v ústraní, neboť Karla před zraky hostů ochránily speciální plenty. Král následně dostal na hlavu korunu, do ruky žezlo, jablko nebo meč. Korunu pak dostala také Camilla.

Korunní princ William během obřadu připnul otci roucho, slíbil mu pak věrnou službu. To jeho bratr princ Harry byl upozaděný. Seděl až ve třetí řadě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak korunovaci Karla III. oslavili v Austrálii a na Novém Zélandu? Monarchie tam visí na vlásku

Po dvouhodinovém obřadu se masivní královské procesí vydalo zpátky do Buckinghamského paláce. Čtyřtunový královský kočár tentokrát táhlo osm koní.

Oficiální program korunovace skončil na balkóně Buckinghamského paláce, kde korunovaný král poprvé pozdravil veřejnost. Mezi ostatními členy královské rodiny chyběl princ Harry.

Následně nebem prolétly slavnostní formace vrtulníků a letadel. Sobotou ale korunovační oslavy nekončí. Už v neděli je na programu koncert na hradě Windsor, na kterém vystoupí například zpěvačka Katty Perry. Také ona se zúčastnila korunovace a zaujala uživatele na sociálních sítích svým outfitem.

Tagy:
Velká Británie princ Harry královská rodina korunovace Karel III. Camilla, královna-manželka Britská královská rodina William, princ z Walesu Westminsterské opatství korunovace Karla III.