Korunu jí srazil blesk, ale žije staletí. Kamenice by bez památného stromu nebyla nad Lipou

V koruně, která přežila i zásah bleskem, se kdysi dokonce tančilo.

V dalším díle pořadu Prima Česko jsme se vydali do města, kde se všechno točí kolem až 800 let staré lípy. Tak moc si jí místní váží, že po ní pojmenovali celé město – Kamenice nad Lipou. Památný strom je opředený mnoha legendami, dokonce se v jeho koruně i tančilo. A hned vedle je zámek, kde nestraší, naopak, návštěvníci si sem jezdí hrát.

Je to už opravdu stará babička, její mohutné větve podpírají podstavce, má i stříšku, aby do ní nezatékalo. Byla svědkyní historických událostí i válek a Kameničtí dělají vše proto, aby dýchala co nejdéle. „Lípa je zajímavá hlavně svým tvarem. Roku 1824 při jedné srpnové bouřce jí srazil korunu blesk. A protože měla obrovský kořenový val a je to velice životaschopný strom, neuhynula a začala se rozrůstat. Je to vidět na mohutných větvích rostlých do boku, bylo jich původně 19,“ vypráví Luboš Venkrbec, kastelán zámku Kamenice nad Lipou.

Pod košatým stromem se můžete procházet jako v bludišti nebo v parném létě hledat osvěžující stín. Dříve bývalo u lípy veselo, dokonce tam fungovalo místo, kde se tančilo. „Parket obepínal kmen té lípy a vedl k němu můstek z opěrné zdi. Hudba bývala dole a na parketu se tančilo,“ ukazuje v pořadu Prima Česko Petr Pech, vedoucí Městského muzea Kamenice nad Lipou. V zahradě a na zdejším náměstí rostou lípě i dcery nástupkyně.

ČTĚTE TAKÉ: Stříhání ovcí, troubení na roh či boj s meči. Zkuste si na Chrudimsku život dávných Keltů

Hračkobraní nad Lípou

Další dominantou města je opravený zámek. Doporučujeme sem vzít na výlet děti, výklad průvodce je rozhodně nudit nebude. V Kamenici nad Lipou si můžete hrát třeba celý den. Právě pro toto město je typické, že se tu každý rok koná vyhlášená akce – Hračkobraní. Na ni se sjíždějí lidé z celé republiky. V pokladně zámku si lze půjčit svého angličáka a zkusit si zazávodit na zvláštní dráze.

Ať už se vydáte pátrat po zamilované panence nebo zabloudíte do expozice Pod parou, před hračkami neutečete. Jsou součástí dějin města, které můžete nasát Všemi smysly, tak se totiž jmenuje stálá expozice. „Výroba hraček v Kamenici byla zachována formou výroby známých obrázkových skládacích kostek zvaných kubusy, které se ve zdejším průmyslovém podniku vyráběly až do roku 1990,“ říká Petr Pech.

Zámek se všemi poklady spravuje Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, dříve tam bývala dětská ozdravovna. „V Kamenici nikdy nebylo moc průmyslových podniků, takže už za první republiky se tvrdilo, že tady máme ovzduší jako v Nízkých Tatrách,“ vypráví Luboš Venkrbec.

Už asi chápete, že se tady zdržíte o trochu déle, než všechno prozkoumáte. Prastaré památné lípě přejeme další stovky pokud možno klidných let.

Tagy:
zámek První republika lípa Česko památný strom Uměleckoprůmyslové museum v Praze Kamenice nad Lipou Městské muzeum Kamenice nad Lipou