Fotka kosí rodinky zvítězila v Czech Nature Photo. Vznikla na toaletě, říká autor

Vítězným snímkem soutěže Czech Nature Photo se stala fotografie kosa krmícího v hnízdě mláďata od Igora Mikuly. Fotografii porota vybrala z 2300 snímků, vyhrála také v kategorii Cena za nejlepší fotografii české přírody. Celkem se do soutěže přihlásilo 267 lidí, nejmladšímu z vítězů bylo sedm let. Výběr nejlepších snímků najdete v naší galerii.

Vítězná fotografie nebyla podle poroty favoritem od počátku, nakonec ale snímek nazvaný Kos černý vybrali porotci jednohlasně. „Lokální, dalo by se říci obyčejný motiv z české přírody dokonale koresponduje se současnou složitou situací způsobenou pandemií koronaviru, která ovlivňuje veškeré naše možnosti včetně cestování i fotografování. Autor měl neotřelý nápad, jak fotografii pojmout, dokonale ho technicky provedl a zachytil ten správný moment. Snímek nese poselství, že náměty pro silné fotografie lze najít všude kolem nás,“ uvedl předseda poroty Vladimír Čech ml.

Autor snímek pořídil na chatě svého kamaráda, kde každoročně pár kosů hnízdí na parapetu záchodového okénka. „Vzhledem k tomu, že jsou na přítomnost lidí zvyklí, rozhodl jsem se život rodinky zdokumentovat. Na fotografii vidíme samečka, který svým ratolestem přináší potravu. Snímek vznikl pomocí dálkové spouště, fotoaparát jsem umístil v blízkosti parapetu a pár hodin pozoroval, zda jeho přítomnost neruší ptáky při krmení,“ popsal autor vznik snímku.

„Kosi ho naprosto ignorovali a přilétali s potravou ve stejných intervalech. Po tomto zjištění jsem se ukryl na toaletě, a jakmile se samec vrátil s úlovkem, exponoval jsem. Pevně věřím, že na tomto netradičním místě rodiče odchovají ještě spoustu generací mláďat,“ doplnil fotograf.

Igor Mikula se narodil v Piešťanech na Slovensku. Fotografii přírody se intenzivně věnuje od roku 2014. Tehdy poprvé navštívil horský a nížinný deštný prales v Panamě, který byl stěžejní pro jeho další tvorbu. Autor je držitelem několika ocenění v soutěži Czech Nature Photo i několika mezinárodních ocenění.

V kategorii Savci zvítězil Michal Stoklasa se snímkem liščích mláďat, v kategorii Ptáci Ondřej Nágl se snímkem Nenasyta, který také ukazuje krmení mláďat. V kategorii Krajina si první místo odnesl Jiří Benda s fotografií Ledovcová jeskyně. Soutěžilo se v 11 kategoriích.

Výsledky pátého ročníku pořádající organizace Czech Photo vyhlásila on-line. Vítězné i nominované snímky jsou ke zhlédnutí také v galerii Czech Photo Centre od úterý do 29. srpna vyjma pondělků.

Tagy: