Kostel uprostřed pekla. Tornádo uvěznilo věřící a faráře uvnitř svatostánku

Tornádo sebralo kostelu v Moravské Nové Vsi střechu.

Zničený kostel v Moravské Nové Vsi (zdroj: CNN Prima NEWS)

Jednou z oblastí nejvíce zasažených tornádem je Moravská Nová Ves. Bolavé drama se odehrálo mimo jiné i ve zdejším kostele – když se nad obcí prohnal silně rotující vír, ve svatostánku zrovna kněz sloužil mši. Budova přišla o střechu, statik ji preventivně zavřel.

Mezi zdmi kostelů se často mluví hlavně o ráji, kolem toho v Moravské Nové Vsi se však před pár dny rozpoutalo učiněné peklo. Když se nad obec přihnalo devastující tornádo, ve svatostánku právě pobývalo dvacet věřících, kněz a ministranti.

Kvůli řádícímu živlu jim šlo o život. Jen co se hukot přiblížil, běželi se všichni schovat do zadní části kostela. Museli tam strávit dvanáct minut, než se počasí zase uklidnilo.

„Jeden z ministrantů měl možnost se připojit na internet. Ostatním spadla síť, jiní operátoři nefungovali. Zjistil, že máme asi tři čtvrtě hodiny, než se přivalí něco dalšího, co na radaru vypadalo velmi špatně,“ popisoval farář Marián Kalina pro CNN Prima NEWS.

Během těchto minut pomohl svým ovečkám dostat se ven z kostela bočním vchodem. Ten hlavní byl zasypaný sutinami a trámy.

„I když to bylo před osmou hodinou, byla absolutní tma,“ vzpomínal Kalina. „Nebe jako by se zastřelo úplně celé. Nic nesvítilo. Všude popadané trámy a laťování, trčely z toho hřebíky. S baterkami a mobily jsme se snažili lidem co nejopatrněji pomoct, dostat je k rodinám,“ doplnil.

Řádění živlu všichni přečkali ve zdraví. „Chtěl jsem pánubohu poděkovat za to, že jsme to zvládli. Že jsem zůstal živý a zdravý, a že se ani lidem zde nic nestalo,“ řekl farář. „Pokud mám zprávy, tak u nás v Moravské Nové Vsi zemřel jeden jediný člověk,“ uzavřel.

Podle něj teď místní nejvíce potřebují elektrocentrály a power banky, mimo to je velký nedostatek latěk.

Tagy: