Řezané květiny z Česka jen tak neseženete. Obchodníci upřednostňují dovoz přes půl světa

Koupíte v Česku českou květinu?

Květiny jsou na konci školního roku velmi žádané. Rodiče dětí školou či školkou povinných tak často chtějí vyjádřit vděk učitelům a učitelkám za školní rok. Některé kusy se k nám ale dostávají i přes půl světa.

Klasická situace v květinářství: zákazník chce kytici, ale její složení nechá na obsluze. Pokud si ale potrpíte na zboží z místních zdrojů, v případě řezaných květin máte jednoduše smůlu. „Řezané květiny už se v České republice až na pár výjimek vůbec nepěstují. Květiny které se dováží z Holandska, jsou levnější, kvalitnější, ve větším sortimentu, v nových barvách, a proto zahradníci od pěstování v České republice postupně ustoupili.“ uvedl pro CNN Prima NEWS Jiří Komzák, výkonný ředitel Florcenter Olomouc.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lotyši utěšují smutné Čechy. K ambasádě jim po nečekané hokejové prohře nosí květiny

Řezané květiny se k nám vozí letadlem především ze střední a jižní Ameriky. Většina růží tak před burzou v Holandsku urazí devět tisíc kilometrů. „Náklady na dopravu na jednu růži jsou velmi malé. Ta růže váží nějakých 60 gramů, takže se jich na tu hmotnost do letadla vejde opravdu spousta a doprava v tom hraje jen malou část ceny,“ upřesnil Komzák.

Domácí květiny se například snaží prodávat květinářka a floristka Martina Marková. „Pokud je to možné, tak se snažím doplňovat sortiment z toho, co si vypěstuju, nebo pokud mám možnost od lokálního pěstitele. Ty sezónní věci, jako jsou jiřinky, mečíky, pivoňky,“ řekla.

Další alternativou jsou takzvaná samoobslužná květinářství. Například v květinářské skříni u letního kina v Olomouci máte jistotu, že vše vyrostlo kousek od města. Jednoduše si vyberete kytici, která se vám líbí, zaplatíte QR kódem nebo do kasičky a místní kytka je vaše. Provozovatelka květinové skříně se domnívá, že morálka dnes převažuje nad touhou dostat něco zadarmo. Lidé za květy platí a nekradou.

Tagy: