Hypotéky do dvou let zlevní na polovinu, očekává Kovanda. Dostupnější bydlení má ale háček

Lukáš Kovanda

Hypotéky na českém trhu během následujících dvou let zlevní na zhruba polovinu. Ve vysílání CNN Prima NEWS to odhadl ekonom Lukáš Kovanda s tím, že očekávané postupné snižování sazeb značně ovlivní dostupnost bydlení. Zároveň však ve Zprávách PLUS upozornil, že s poklesem úroků u hypotečních úvěrů půjde ruku v ruce zvýšená poptávka po nemovitostech, jež způsobí i nárůst cen bytů.

Hypoteční úrokové sazby mají podle Kovandy citelně klesnout, a to ze současných více než šesti procent až na zhruba tři procenta. Na první pohled pozitivní vývoj má však podle ekonoma i svůj „háček“. Vyšší dostupnost hypoték totiž způsobí oživení poptávky po domech a bytech, což vytvoří další tlak na ceny nemovitostí. „Cena vlastnického bydlení, a zejména toho panelákového, které je klasicky hypotečně financováno, může vyletět opravdu znatelně,“ konstatoval Kovanda.

ČTĚTE TAKÉ: Nemovitosti jsou jistotou do dalších generací. Realitní expert radí, kam investovat peníze

Celý rozhovor s ekonomem Lukášem Kovandou a někdejším guvernérem České národní banky Miroslavem Singerem, ve kterém oba experti řeší mimo jiné nápad vlády zavést poplatek za předčasné splacení hypotéky, si můžete pustit v úvodním videu k článku.

Tagy: