Kovanda: O Velikonocích letos dramaticky ušetříte. Nesmíte si ale dát vepřo knedlo s pivem

Lukáš Kovanda

Kdo si o Velikonocích nedá vepřo knedlo zelo s pivem, dramaticky ušetří, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Vepřové, pivo a brambory jsou totiž podle něj jediné položky, které zdražují. Lidé by se ale poklesem cen potravin podle Kovandy neměli nechat ukolébat a měli by vytvářet tlak na řetězce, jelikož je zde prostor i pro další zlevnění.

„Velikonoce budou dramaticky levnější, než byly ty loňské, a v řadě ohledů dokonce i než ty předloňské,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. „Vejce jsou o třetinu levnější než loni před Velikonocemi, mouka o 20 procent, cukr také. V podstatě ten, kdo si nedá vepřo knedlo zelo s pivem, dramaticky ušetří. Vepřové, pivo a brambory jsou totiž jediné položky, které zdražují,“ popsal Kovanda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Penny a Lidl stahují ovocné nápoje, mohou způsobovat zažívací potíže. Všem vrací peníze

Těsně před Velikonocemi podle něj ale mohou zdražit například vejce. „Nelze to vyloučit. Před Velikonocemi obchodníci pravidelně zdražují. Mohli si také říct, že lidé jsou namlsaní zlevňováním v prvních týdnech letošního roku a trochu to zvrátí,“ sdělil Kovanda.

Dodal, že bychom se neměli nechat ukolébat tím, že potraviny zlevnily. „Viděli jsme dramatický pokles výrobních cen zemědělců zejména v rostlinné výrobě, takže je tu prostor pro další zlevňování. Lidé by měli být obezřetní a vytvářet tlak na řetězce, který z velké části stojí za tím, že jdou s cenami dolů,“ popsal ekonom.

Tagy: