Hašek o tahanicích kolem Jalonena: Lidé si z toho dělají srandu. Je to seriál na pokračování

Dohady ohledně dalšího působení finského hokejového trenéra Kariho Jalonena u českého národního týmu jsou jako seriál na pokračování. Celé je to nedůstojné. Tak situaci komentoval legendární brankář Dominik Hašek v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Doplnil, že spory vrhají špatné světlo především na český hokej. O Jalonenovi měl již dvakrát rozhodnout výkonný výbor svazu v čele s jeho prezidentem Aloisem Hadamczikem, ale zatím bez výsledku.

„Začíná to být takový seriál na pokračování,“ komentoval Hašek několik týdnů trvající tahanice kolem dalšího Jalonenova působení u národního hokejového týmu.

Legendární gólman dodal, že vedení českého hokeje mělo již dávno rozhodnout. „Pokud se rozhodli, tak to měli udělat, a ne to takto nedůstojně protahovat,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Hašek. Šéf svazu Hadamczik se totiž nechal slyšet, že „má o svém postoji jasno“.

Hašek pro CNN Prima NEWS dodal, že takové tahanice v první řadě poškozují český hokej. „Lidé si už z toho dělají srandu. Kazí to image českému hokeji,“ zdůraznil.

Sportovní média před časem uvedla, že svazový šéf Hadamczik není Jalonenovým  fanouškem, a raději by na domácím mistrovství světa v příštím roce viděl na české střídačce tuzemského trenéra. Finský stratég má však smlouvu ještě na příští rok.

ČTĚTE TAKÉ: Hašek apeluje na ruskou legendu: Postavil ses Tichonovovi, můžeš i „fašistovi Putinovi“

Hadamczik osočení, že chce Jalonena vypudit, odmítal. „Trenérské změny u reprezentace se nechystají. O ničem jsem nejednal ani já, ani výkonný výbor. Kari Jalonen má smlouvu ještě na rok. Stejně jako fanoušci si přeji úspěch na MS. Tým je dle možností velmi dobře sestavený. Věřím, že bude úspěšně reprezentovat,“ dušoval se již v květnu Hadamczik na Twitteru.

O Jalonenově osudu se rozhodne konec měsíce

Český národní tým nedokázal na hokejovém šampionátu projít přes čtvrtfinále. Jalonenovi svěřenci skončili na 8. místě. Rázem bylo zapomenuto, že finský trenér byl strůjcem loňského bronzového úspěchu. Šlo přitom o první cenný kov pro národní tým od roku 2012.

Hokejový svaz v čele s Hadamczikem požadoval od Jalonena zhodnocení letošní neúspěšné mise. Poté byl od reprezentace odejit Jalonenův finský asistent Fredrik Norrena. Právě jeho jméno je aktuálně předmětem sporu.

Hadamczik totiž tvrdil, že Jalonen si již Norrenu jako asistenta nepřál. To však nyní popřel trenérův agent Jiří Hamal. „Můžu přiznat, že se stále vzpamatovává ze lživé informace, kterou prezentoval prezident Hadamczik o tom, že si Kari nepřál finského asistenta Norrenu. Objevilo se to i ve finských médiích a osobně se ho to velmi dotklo. Nemohl pochopit, jak je možné, že Hadamczik veřejně lhal,“ řekl pro deník Sport Hamal.

Svazový šéf si za vyjádřením stál. „Vedení Českého hokeje se tímto důrazně ohrazuje proti uvedeným a všem souvisejícím mediálním výrokům. Odmítáme, že by prezident Hadamczik či kdokoli z vedení Českého hokeje poskytoval nepravdivé, či dokonce lživé informace ze zasedání výkonného výboru konaného dne 8. června 2023,“ stojí v tiskovém prohlášení svazu.

Zda Jalonen setrvá na trenérském postu, mělo být zřejmé již před pár dny, kdy na svazovém výkonném výboru prezentoval svoji vizi příštího šampionátu. Ten bude hostit Česká republika. Ani tehdy ale nebylo o Jalonenově osudu rozhodnuto. Definitivní verdikt má padnout na zasedání 29. června.

Tagy:
CNN Prima NEWS Dominik Hašek trenér hokej česká hokejová reprezentace Alois Hadamczik národní tým Český svaz ledního hokeje Mistrovství světa v ledním hokeji Kari Jalonen