Hašek apeluje na ruskou legendu: Postavil ses Tichonovovi, můžeš i „fašistovi Putinovi“

Bývalý hokejový brankář Dominik Hašek

Bývalý vynikající hokejový brankář Dominik Hašek se snaží apelovat na legendárního ruského obránce Vjačeslava Fetisova, aby upustil od své podpory režimu prezidenta Vladimira Putina. Český sportovní velikán adresoval někdejšímu hokejistovi, který je dnes poslancem Státní dumy Ruské federace, vzkaz na sociálních sítích. V něm mu připomíná, že se v 80. letech dokázal vzepřít i autoritativnímu trenérovi Viktoru Tichonovovi, tudíž by tak mohl učinit i proti Putinovi.

„Drahý Vjačeslave, byl jsi jedním z nejlepších obránců, kteří kdy hráli hokej, takže si tě hokejový svět bude navždy pamatovat,“ začíná Hašek svůj vzkaz na Twitteru kladně.

Následně však Fetisovovi připomíná, že svět si jej zároveň může pamatovat i jako člověka, „který podporoval válečného zločince Putina, ruskou imperialistickou válku a ruské zločiny včetně genocidy ukrajinských dětí“.

Tím se podle Haška stává Fetisov de facto spoluodpovědným za „stovky tisíc mrtvých a zmrzačených Ukrajinců i Rusů“.

Následně bývalému legendárnímu hokejistovi, který byl léta kapitánem reprezentace Sovětského svazu a společně s Alexejem Kasatonovem, Igorem Larionovem, Vladimirem Krutovem a Sergejem Makarovovem tvořili legendární lajnu „rudé mašiny“, nabízí východisko.

ČTĚTE TAKÉ: Jít do Ruska? Hokejisté nechtějí cejch, říká agent. Evropané raději volí Česko

Hašek Fetisovovi připomíná, že se v 80. letech dokázal postavit i trenérovi Sovětů Viktoru Tichonovovi, který byl považován za kouče-tyrana. Tím pádem by se podle slavného českého brankáře mohl postavit i Putinovi a mohl by tak být historií vnímán lépe. „Záleží jen na tom, co chceš. Budu držet palce,“ dodal Hašek na Twitteru.

Kritika kvůli Ovečkinovi

Česká hokejová legenda svými slovy reagovala na Fetisovova vyjádření pro ruskou stanici Match TV, ve které bývalý obránce vychvaloval dnešní ruskou hvězdu Alexandra Ovečkina. Tentokrát však nekomentoval jeho hokejový um, nýbrž ten politický.

„Ovečkin má plno politických vyjádření, ve kterých je konzistentní, i když je dnes svět velmi složitým příběhem,“ řekl Fetisov na adresu ruského kanonýra. Připomíná, že Ovečkin stále otevřeně podporuje Putina a má s ním fotku na sociálních sítích, přestože i nadále působí v zámořské NHL, kde je kapitánem týmu Washington Capitals. „V tomto má Ovečkin politický potenciál,“ komentoval Fetisov.

Tagy: