Krádež speciální autosedačky pro handicapované vyřešena. Pachatele prozradila DNA

Pachatele se povedlo usvědčit až díky analýze DNA.

Zloděj dopaden pomocí DNA

Neznámí pachatelé ukradli v lednu v Ostravě speciální autosedačku pro handicapované v hodnotě 70 tisíc korun. Matka postiženého chlapce byla tehdy zdrcená. Teď už se ví, kdo má čin na svědomí. A to díky analýze vzorků DNA.

Neustále se ukazuje, jak důležitá je práce kriminalistických techniků v terénu. A také to, jak pomáhají k dopadení pachatelů důkladně odebrané biologické stopy, které pak zkoumají forenzní genetici. Analýza DNA z odebraných biologických stop výrazně pomohla i v případu ukradené ortopedické autosedačky.

Tu zloděj ukradl z auta na parkovišti. Patřila 12letému postiženému Borisovi, jehož rodina už to tak má těžké. A bez sedačky s ním nemohli vůbec nikam. Ani na výlet nebo k lékaři. „Nemám slov. Vůbec by mě nenapadlo, že to někdo udělá,“ řekla chlapcova matka. „Kriminalistický technik na místě zajistil biologické stopy, které se následně vyhodnotily,“ uvedla v prohlášení mluvčí Policie ČR Eva Michalíková.

Pachatelem byl recidivista

Zda pachatel nechal na místě činu kapku krve, vlas nebo na první pohled neviditelný kousek kůže, policie neprozradila. Vzorek ale putoval do laboratoře, kde jej vyhodnocoval speciální přístroj, který slouží k izolaci DNA z odebraných vzorků. Díky tomu pak pachatele odhalili. „Zjistili jsme, že vzorek patří 38letému recidivistovi, kterého zadrželi kvůli jiným majetkových trestným činům,“ řekla Michalíková. Pachatel se nepřiznal, usvědčila ho pouze analýza DNA.

Národní databáze už obsahuje 300 tisíc profilů, se kterými mohou analytici nově odebrané vzorky pachatelů porovnat.

Tagy:
policie krádež DNA Ostrava postižení pachatel handicap genetická analýza sedačka autosedačka Policie České republiky