Krádež vzácné kopie obrazu da Vinciho vyřešila policie dřív, než si jí muzeum všimlo

Zapomněli na obraz

Vzácnou a pět set let starou kopii obrazu Leonarda da Vinciho našla neapolská policie ve skříni jednoho bytu. Nejvíce však byli policisté zaskočeni pracovníci muzea v Neapoli. Obraz totiž muzeum zakoupilo před rokem a jeho ztráty si nikdo nevšiml.

Kopii obrazu „Spasitel světa“ namaloval v 16. století student slavného italského malíře Leonadra da Vinciho. Poslední měsíce se však na tento skvost prášilo ve skříni neapolského obchodníka podezřelého z držení kradených cenností. „Jsme velmi rádi, že se nám podařilo Neapoli vrátit dílo takové důležitosti,“ uvedl šéf neapolské policie Alfredo Fabbrocini.

Náhodný nález pět set let staré malby překvapil nejen policii, ale také zaměstnance neapolského muzea u kostela San Domenico Maggiore. Ti totiž ani netušili, že kopie ze sbírky zmizela. Do místnosti, kam obraz uložili, totiž kvůli koronaviru tři měsíce nikdo nevstoupil. „Vyřešili jsme případ před tím, než se stal, což byla úleva. Obraz jsme totiž nalezli dříve, než si jeho majitel uvědomil, že byl ukraden,“ pokračoval Fabbrocini.

Podle policie se do místnosti nikdo nevloupal, a proto zmizení olejomalby zůstává záhadou. Obchodník navíc tvrdí, že obraz koupil na trhu se starožitnostmi. Originál obrazu z dílny samotného da Vinciho se před čtyřmi roky prodal za rekordních v přepočtu více než devět a půl miliardy korun, čímž se stal vůbec nejdráže prodanou malbou na světě.

Tagy: