Král Karel III. vzdal své matce hold v den výročí její smrti. Zveřejnil i oblíbenou fotografii

Král Karel III. vzdal hold své matce.

Karel III. vzdal hold své matce

Král Karel III. vzdal hold své zesnulé matce královně Alžbětě II. a poděkoval národu za podporu v den prvního výročí její smrti a svého nástupu na trůn, informovala BBC. Při této příležitosti zveřejnil její dlouho neviděný portrét.

Ve svém poselství král napsal: „Při příležitosti prvního výročí smrti jejího zesnulého Veličenstva a mého nástupu na trůn si s velkou náklonností připomínáme její dlouhý život, oddanou službu a vše, co znamenala pro tolik z nás.“

„Jsem také hluboce vděčný za lásku a podporu, která byla projevena mé ženě a mně během tohoto roku, zatímco děláme, co je v našich silách, abychom vám všem mohli sloužit,“ poděkoval britské veřejnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Úprk za odpočinkem. Před cestou na venkov Karel III. zveřejnil portrét, překvapil i v soutěži

Monarcha také zveřejnil oficiální portrét zesnulé královny, který si oblíbil a který podle BBC od výstavy v roce 1969 neměla veřejnost možnost vidět. Zachycuje Alžbětu II. v Buckinghamském paláci 16. října 1968, jeho autorem byl fotograf Cecil Beaton.

Král se svou ženou Camillou budou na Alžbětu II. vzpomínat v soukromí na zámku Balmoral ve Skotsku. Právě tam královna zemřela. Nejbližší členové s nimi nebudou, princ a princezna z Walesu si život zesnulé královny připomenou malou soukromou bohoslužbou v katedrále sv. Davida v západním Walesu, napsal The Guardian.

SLEDUJTE speciální vysílání o nejdéle vládnoucí panovnici

Tagy: