Modlitby za Pelého a vzpomínky na setkání s Maradonou. Televizní hlavičky splnily Diegovi sen

V posledních dnech se všichni fanoušci fotbalu strachují o osobnost, jejíž význam pro tento sport je nevyčíslitelný. Legendární 82letý Brazilec Pelé leží ve vážném stavu v nemocnici, za což může rakovina tlustého střeva. Mnozí fotbaloví gurmáni v těžkých chvílích vzpomínají na historický moment, kdy se jedna ikona potkala s druhou. A v televizním vysílání vystřihli Pelé s Maradonou jedinečnou podívanou.

Po uplynulém mistrovství světa v Kataru už pro mnohé bude tím nejlepším hráčem historie Lionel Messi, který se konečně dočkal a Argentinu dotáhl k nejcennější trofeji.

Ale stále se najdou oponenti, kteří budou tvrdit, že brazilský fenomén Pelé a Messiho hvězdný krajan Diego Maradona zanechali ve fotbalové obci významnější odkaz. Jeden byl geniální kanonýr z brazilského Santosu, jenž dosáhl jedinečného titulu trojnásobný mistr světa, druhý proslul jako muž bavící se na hřišti i mimo něj.

Persony, které obě nosily na zádech číslo 10, neměly šanci si proti sobě nikdy zahrát oficiální zápas, což fanoušci považují za ohromnou škodu. Pelé se narodil o dost dříve než Maradona a jeho kariéra končila ve Spojených státech amerických ve chvíli, kdy ta Diegova začala pomalu rozkvétat.

Často se potkávali při slavnostních příležitostech, ale své umění otestovali tváří v tvář jeden druhému pouze jednou, a to až v roce 2005. Bylo to v argentinském televizním pořadu, který tehdy Maradona moderoval. A jako vzácného hosta si pozval Pelého, kterému v jednu chvíli navrhl: „Mým snem je dát si s tebou pár hlaviček.“

Pelé kývl. I když ani jeden z nich nebyl proslulým hlavičkářem, míč si z hlavy na hlavu vyměňovali s naprostou precizností, jako kdyby to společně trénovali dlouhé roky. Právě toto video vzhledem k okolnostem nyní koluje sociálními sítěmi.

Celý svět si teď přeje, aby pokračování legendární hlavičkované v nebi Pelé ještě odložil. Diego Maradona zemřel na podzim roku 2020, Brazilec je od letošního 29. listopadu hospitalizovaný kvůli rakovině tlustého střeva.

Ve středu 21. prosince klinika Alberta Einsteina v brazilském Sao Paulu, ve které Pelé leží, informovala, že se stav megastar výrazně zhoršil. Spolu s postupující rakovinou lékaři diagnostikovali rovněž srdeční a ledvinovou dysfunkci a museli nasadit léčbu zánětu dýchacích cest.

Pelé na první zveřejněné společné fotografii rodiny včetně jeho současné manželky Marcie chybí, ale dcera Kely sdílela snímek, na kterém leží s otcem na nemocničním lůžku. „Pokračujeme tu. V boji a ve víře. Ještě jedna společná noc,“ napsala.

V dalších dnech se pak na sociálních sítích objevily dalších fotografie od různých příbuzných z nemocnice.

Tagy: