Krále Kareema vystřídá LeBron, ale kdy? Nový rekord rekordů spustil vstupenkové šílenství

V NBA se blíží významný den. Do finále play-off proslulé basketbalové soutěže je sice ještě daleko, nicméně brzy padne jeden fenomenální rekord. Ikonu 70. a 80. let Kareema Abdula-Jabbara vystřídá v čele historického bodování LeBron James. A vstupenkoví baroni mají žně.

Málokdo chce absentovat u momentu, kdy dojde po bezmála čtyřech dekádách na střídání stráží na vrcholu bodování. Zámořský svět lpí na statistikách a celkový počet bodů je vedle získaných titulů zřejmě nejatraktivnějším individuálním měřítkem.

218 centimetrový Kareem Abdul-Jabbar v NBA řádil mezi lety 1969 až 1989, většinu času jako člen dynastie Los Angeles Lakers. Tedy týmu, který významně formoval to, jak přitažlivou show dnes nejlepší basketbalová soutěž na světě je. Palubovky opustil pivot se ziskem 38 387 bodů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hvězda NBA: Tři dny jsem ležel vedle umírající matky a pak zvažoval sebevraždu

Nejvíce se mu později přiblížili Michael Jordan, Kobe Bryant a především Karl Malone. Stále ale rekord mohl odpočívat s relativním pocitem bezpečí.

Jenže na podzim roku 2003 vletěl do NBA teenager draftovaný Clevelandem z první pozice jménem LeBron James. A i po takřka 20 letech si drží průměr 27,2 bodu na zápas. Nedávno oslavil 38. narozeniny, ale posílat ho někam do starého železa by bylo nepatřičné. Vždyť poslední lednový den dotáhl L. A. Lakers k vítězství v prodloužení nad New Yorkem Knicks tím, že zapsal triple double za 28 bodů, 10 doskoků a 11 asistencí.

Především první údaj je nyní pro milovníky statistik zásadní, Jamese totiž posunul na metu 38 299 kariérních bodů – na 88bodový dohled od Abdula-Jabbara. A experti i fanoušci nyní vytahují kalkulačky a chtějí vědět, kdy se TO stane.

Pokud se budou řídit Jamesovým sezonním průměrem, který rodák z Akronu v Ohiu vytáhl až na 30,2 bodu, král Kareem padne 7. února v domácím zápase Lakers proti týmu Oklahoma City Thunder. V případě, že LeBron spadne v následujících utkáních pod hranici 29,7, ale udrží se v pásmu nad 22,3 bodu, oslava ve „městě andělů“ vypukne o dva dny později. V roli tleskajících hostů pak budou hráči Milwaukee Bucks.

Risk až za 1,6 milionu

Nejistota termínu večírku, který bude z hlediska doprovodného programu jistojistě velkolepě pojatý, dává sekundárním prodejcům lístků na zápasy Lakers v Crypto.com Areně do rukou „ostrou“ munici. Mohou vyšponovat ceny vstupenek na obě utkání, ve nichž je překonání legendy pravděpodobné. Vědí, že chuť být u historické události je obrovská, a tak se nebojí fanouškům předhodit obrovské částky.

Například platforma Vivid Seats nabízí vstupenku na duel s Oklahomou v průměru za 952 dolarů, tedy v přepočtu za 21 000 korun. Na utkání základní části NBA skutečně přemrštěná cenovka. Movitější lidé, kteří potenciální přepis historických tabulek nehodlají sledovat z míst pod stropem a naopak chtějí speciální událost sledovat z bezprostřední blízkosti u palubovky, na „dani ze svědectví“ výjimečného okamžiku zaplatí až 75 000 dolarů (1,6 milionu korun).

Samozřejmě zájemci vědomě riskují, že vstupenkovým baronům pošlou úspory a rekord v daný den nepadne. Stát se to totiž může až při venkovním zápase v San Francisku s Golden State Warriors.

V každém případě se blíží radost v jinak – pro Lakers – dosti bídném ročníku. Postup do play-off se zdá být ztracený a vyřazovací boje tak renomovanou basketbalovou značku zřejmě minou podruhé v řadě. LeBron James je čtyřnásobným šampionem NBA, ale z angažmá v Los Angeles má jen jeden mistrovský prsten z covidem narušené sezony 2019–2020.

Když už je řeč o koronavirové pandemii, to bylo téma, na kterém se dva nejbodovější hráči neshodli. Kareem Abdul-Jabbar zkritizoval LeBrona Jamese kvůli zlehčování kritické situace. Současná hvězda v prosinci 2021 na sociálních sítích sdílela obrázek, na kterém na sebe ukazují tři postavičky komiksového Spider-Mana se jmenovkami „chřipka“, „nachlazení“ a „covid“. Abdul-Jabbar označil Jamesovo gesto za nezodpovědné. „Zpochybňuje očkování a se 106 miliony fanoušků na Instagramu má takový čin automaticky politický dopad.“

„Chřipkař“ James je teď na dosah toho, aby udělal něco daleko méně kontroverznějšího. Něco, z čeho nebude brzy bývalý rekordman zklamaný. „Nosím pochodeň coby držitel rekordu 38 let. Jsem nadšený a ulevilo se mi, že ji předám dalšímu hodnému příjemci. LeBron si to vybojoval a doufám, že tuto pochodeň ponese ještě déle než já,“ vzkázal nyní 75letý Abdul-Jabbar.

Tagy:
vstupenky Michael Jordan NBA basketbal sport basketbal Los Angeles Lakers LeBron James Kobe Bryant lístky rekord Kareem Abdul-Jabbar počet bodů