Křeček o třaskavém seznamu náročných profesí: Bojím se politizace. Maláčová mluví o naivitě

Ekonom a poradce premiére Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček, bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (SOCDEM)

360° (60)

Je potřeba, aby seznam náročných profesí byl omezený, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček. Podle něj hrozí riziko, že se věc bude politizovat a důchodový systém to následně neutáhne. Bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (SOCDEM) ale namítla, že je naivní si myslet, že se návrh schválí bez veřejné diskuze.

U náročných profesí, které nejdou vykonávat do velmi vysokého věku, je potřeba udělat výjimky, aby tito lidé mohli odcházet do důchodu dříve, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček. „Je potřeba, aby ten seznam byl docela omezený, protože ve chvíli, kdy by měl nárok na dřívější odchod do důchodu v podstatě každý, tak to systém neutáhne,“ uvedl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Důchodový systém skončil v rekordním schodku. Výdaje vzrostly o téměř 100 miliard

Vyzval, aby se takto závažná věc přestala politizovat. „Je třeba k tomu přistupovat odborně a udělat třeba i politickou dohodu na tom, že se pak ty seznamy nebudou rozšiřovat o další profese. Je totiž politicky strašně jednoduché slíbit některé profesi, že se také dostanou na seznam. To by ale ten důchodový účet už neutáhnul,“ podotkl ekonom.

Situace je složitá i podle odborné poradkyně Českomoravské konfederace odborových svazů a bývalé ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (SOCDEM). „Nechci být přehnaně kritická, protože to je skutečně velmi složitá debata, nicméně představa pana Křečka, že se návrh schválí bez veřejné diskuze, je minimálně naivní,“ uvedla.

Podle ní je zatím těžké předvídat, jaké profese na seznamu budou, a jaké ne. „Ďábel spočívá v detailu. Potřebujeme znát kompletní návrh ministerstva práce a sociálních věcí. Moje zkušenost je, že dokud to nevidíte černé na bílém, dokud nevidíte paragrafové znění, tak se o tom těžko diskutuje,“ sdělila Maláčová.

Výčet profesí s možností dřívější penze má vycházet z nynějších čtyř kategorií prací. Kvůli překračování limitů hluku, prachu a dalších rizikových faktorů jsou ve třetí a čtvrté kategorii potřeba ochranné pomůcky, ve čtvrté kategorii je i při jejich používání vysoké riziko ohrožení zdraví. Shoda je na tom, aby dřívější penze byla možná pro všechny pracovníky čtvrté kategorie, tedy asi pro 18 tisíc lidí. Odbory ji požadují i pro 450 tisíc pracovníků z kategorie třetí. Seznam by měl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představit v pátek.

Tagy:
Jana Maláčová ODS Petr Fiala ekonom Českomoravská konfederace odborových svazů Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky starobní důchod