Křeček: Odbory předvedly populismus. Vládě nevěří ani rodinní příslušníci, vrátil úder Ďurčo

Ekonom Štěpán Křeček a předseda Odborového svazu Kovo Roman Ďurčo

360° (128)

Podle ekonomického poradce premiéra Štěpána Křečka nechtějí odbory pomáhat zaměstnancům a kašlou na mladé lidi. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Jeho výrok rázně odmítl předseda odborového svazu KOVO Roman Ďurčo, podle kterého je vláda bezmocná a má mizivou podporu veřejnosti.

Oba hosté se vyjadřovali k aktuálním tématům současné vlády Petra Fialy (ODS). Jedním z nich je důchodová reforma, kterou chce prosadit Fialův kabinet. S návrhem ale není spokojená opozice a ostře s ním nesouhlasí také odboráři. „To, co kritizují odbory, je spíše populismus. Nechtějí pomáhat naší zemi a zaměstnancům. Z predikcí totiž víme, že náš důchodový systém se řítí do zdi,“ řekl Křeček v pořadu 360°.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klaus je profesionál, který mluví srozumitelně, chválí ho Blažek. Schytal za to kritiku

Pokud to odbory odmítají, tak tím podle něj říkají, že jim jde jen o nejstarší generaci. „A také o zaměstnance těsně před důchodem. Odbory ale úplně kašlou na mladé lidi, kteří kvůli této jejich politice přijdou o penze nebo je budou mít výrazně horší a nižší,“ pokračoval Křeček.

Ekonomický poradce premiéra pak dodal, že odboráři dělají nezodpovědnou politiku, která požene jednu generaci proti druhé. „Mrzí mě to, že se chovají právě takovým populistickým a nezodpovědným způsobem, a ještě na tom chtějí získat body přes svolanou demonstraci,“ dodal Křeček.

Jeho výpad vůči odborům ale odmítl předseda OS KOVO Roman Ďurčo. Podle něj se dočkal pouze nálepkování. „My se tady celou dobu snažíme s vládou vyjednávat. Je potřeba říci, že jsme navrhovali řešení, která by pomohla daňovému systému. Opravdu tady nestrašte lidi kvůli nějakému populismu,“ uvedl Ďurčo.

Odborový předák chce vrátit diskuzi o důchodové reformě zpět k jednacímu stolu. Postěžoval si totiž, že současná vládní koalice tlačí změny zákonů svou většinou v Poslanecké sněmovně.

Ďurčo se vyjádřil rovněž k incidentu, který se odehrál na jednání tripartity. Ze schůzky totiž odboráři předčasně odešli. Podle něj některé kolegy ze svazu navštívila kontrola z České správy sociálního zabezpečení. „Já si myslím, že bychom se k sobě měli začít chovat korektně. Podívejte se, že vládě věří jen dvě procenta občanů. To už nejsou ani rodinní příslušníci. Tak pojďme opravdu vést férový dialog,“ vyzval odborář.

Tagy:
ODS Štěpán Křeček odbory důchodová reforma vláda Česká správa sociálního zabezpečení vláda Petra Fialy Roman Ďurčo Odborový svaz KOVO