Klaus je profesionál, který mluví srozumitelně, chválí ho Blažek. Schytal za to kritiku

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Václav Klaus v Partii Terezie Tománkové

Po nedělní Partii Terezie Tománkové se na sociální síti X strhla velká diskuze. Zatímco mnozí kritizovali vystoupení Václava Klause, ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se ho zastal a ocenil, že mluví srozumitelným jazykem o podstatných věcech. Za Klausovu chválu ale od uživatelů sítě X schytal velkou kritiku.

Bývalý prezident Václav Klaus označil v nedělní Partii Terezie Tománkové migrační pakt za fatální chybu. Ostrými slovy nešetřil ani na adresu Evropské unie, přestože to byl on, kdo podával unijní přihlášku. Nakonec ale konstatoval, že i přes veškerou kritiku není moudré z Evropské unie vystupovat.

„Nemáme luxus Švýcarska nebo Velké Británie. Myslím, že jsme bohužel odkázáni na to, abychom zůstali. A revoluční nebo radikální kroky jako další demonstrace na Václaváku, abychom vystoupili? Nejsem anarchista, tenhle nerealistický postoj nesdílím,“ řekl Klaus.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: TOP 09 si kopla vlastňáka, říká Kubáček o potížích s ministrem. Očekává zapojení premiéra

Jeho slova ocenil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). „Kdo dnes nezaujatě sledoval dialog Václava Klause a Terezy Tománkové na CNN Prima NEWS, slyšel dva profesionály. Moderátorku, která se nesnaží být chytřejší a agresivnější než ten, koho má ve studiu. A politika, který na rozdíl od mnoha z nás mluví srozumitelným jazykem o podstatných věcech. Ne o pseudoproblémech, jimiž nás permanentně zavaluje většina pražských redakcí a sociálních sítí. Píšu to přesto, nebo právě proto, že jsem členem vlády, kterou právě on tak často kritizuje. O ODS nemluvě,“ napsal Blažek na sociální síti X.

Pod příspěvkem ale Blažek schytal vlnu kritiky. „Pane ministře, jestliže vám imponují názory ruského aktivisty Klause, můžete přestoupit do Trikolory nebo SPD. Nebo úplně zmizet z politiky, jste naprosto tragický, nic neděláte, jenom se šťouráte v kauzách kámošů a napadáte novináře. Jste lump. Děkuji,“ napsal jeden z nich. „To se líbí uživateli GRU,“ dodal spisovatel Jiří Padevět.

Blažek se v dalším příspěvku snažil svá slova vysvětlit. „Ocenil jsem úroveň diskuse v jednom TV pořadu, v němž bývalý premiér a prezident Václav Klaus hlavně vzpomínal na dobu, kdy žádal o vstup do EU a vysvětloval některé aspekty EU později i v dnešní době. Zmínil jsem také, že Václav Klaus je kritikem dnešní ODS, kterou i já zastupuji. Pro všechny, kdo mi za to z pozice ‚demokratů‘ spílají a ztotožňují mne s názory Václava Klause třeba na ruský vpád na Ukrajinu: není a nemělo by být nic špatného na tom, když si všimnu srozumitelnosti argumentace i u někoho, kdo není příznivcem vlády či ODS, a dokonce má v mnoha směrech opačné názory. Mají-li se prosadit názory naše, musíme být ještě přesvědčivější, srozumitelnější a mluvit o podstatných věcech. Láteření na sítích je málo,“ napsal ministr.

I za to ale Blažek schytal kritiku. „Já jsem věděl, že to začnete žehlit. Nejsem nějaký váš fanatický nenávistník, ale překvapilo mě, jak moc to bylo blbé. Bý srozumitelný není žádná hodnota, pokud tu 10 let srozumitelně provádíte tvrdou proruskou propagandu (čímž teda myslím Klause),“ napsal novinář Marek Wollner. Zastání pak ministr našel u europoslance Jana Zahradila (ODS). „Tragikomické na tom je, Pavle, že se musíš málem omlouvat za pár vlídných slov na adresu člověka, který v tomto státě dohromady 20 let zastával 3 ze 4 nejvyšších ústavních funkcí a bez něhož by žádná ODS vůbec neexistovala,“ sdělil europoslanec.

Ostré chvíle při natáčení nedělní Partie zažil také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Po skončení duelu s Karlem Havlíčkem (ANO) byl na chodbě Klaus, který prý Havlíčkovi v jeho přítomnosti řekl: „Vy jste byl nějakej hodnej, tyhle názory jeho jsou jen a jen na zabití.“ „Já musím říct, že mně názory V. Klause přímo ‚na zabití‘ nepřipadají, ale jsem rád, že doba, kdy ovlivňoval styl a obsah politiky u nás, už pominula. Kéž by stejně tak pominula i tahle nesnášenlivost vůči jiným názorům. Nebo se aspoň omezila jen na pověstné ‚nesouhlasně pozdvižené obočí‘,“ napsal na síti X Rakušan.

Slovní výměně přihlížel i manažer Institutu Václava Klause a předseda strany Motoristé sobě Petr Macinka. „Byl jsem u toho a také jsem to slyšel. Ministr vnitra předvedl v předchozí diskusi s Karlem Havlíčkem pozoruhodný výkon, téměř se ulhal k smrti… Muselo to stát mnoho sil, a tak mu trochu toho ublíženectví promineme. Poplakal si, ale teď už to bude určitě dobré,“ kritizoval Rakušana Macinka.

Tagy: