Krejčířova vila se prodala za desítky milionů korun. Před lety z ní utekl policii

Dražba Krejčířovy vily

Vila odsouzeného Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy byla v úterý vydražena za 21,38 milionu korun. V osmém pokusu dražby přihazovali dva zájemci. Vyvolávací cena 21,1 milionu korun byla stejná jako při sedmém pokusu vilu vydražit loni v srpnu. Vyplývá to z informací na portálu e-drazby.cz. Jméno vítěze dražby nebylo zveřejněno. Krejčíř uprchl v roce 2005 z Česka během policejní prohlídky právě z černošické vily.

Pokusy vydražit větší ze dvou Krejčířových černošických vil začaly v roce 2016. Vila byla v exekuci, v srpnu 2019 ji poškodil rozsáhlý požár, který její cenu drasticky snížil. Její vyvolávací cena v úterý byla polovinou odhadované ceny po požáru, která činila přes 42 milionů korun.

Podmínkou připuštění k úterní dražbě bylo také složení dražební jistoty 10 milionů korun. Nejmenší částka, kterou bylo možné přihodit nad dražební cenu, bylo deset tisíc korun. Tuto možnost oba zájemci několikrát využili v posledních vteřinách dražby.

Advokát Roman Tomek ze společnosti Sedlakova Legal, který dříve dražbu Krejčířovi vily označil za ‚český nekonečný příběh‘, v úterý řekl, že z právního hlediska byla vydražena proto, že již nikdo nekladl další právní překážky. Kromě spekulace, že by nebylo doplaceno nejvyšší podání zájemcem, který vilu za 21,38 milionu koupil, však Tomek označuje všechny možnosti dalších průtahů za čistě teoretické.

Poslední z možných právních překážek byla vyřešena pravomocným rozsudkem vrchního soudu v Praze 25. listopadu. Ten potvrdil rozhodnutí prvoinstančního krajského soudu, který v létě zamítl žalobu Krejčířovy manželky Kateřiny, jež chtěla převést chátrající stavbu na stát. Podle Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) ale takový přepis nebyl možný, protože byl objekt v exekuci.

Krejčíř od roku 2007 žije v Jihoafrické republice (JAR), kde je od listopadu 2013 ve vězení. Kromě trestu za únos a pokus o vraždu čelí v JAR i obvinění z několika pokusů o útěk a ze spiknutí s cílem, zavraždit policistu a právního konzultanta. V Česku pražský vrchní soud v roce 2018 Krejčířovi pravomocně potvrdil souhrnný trest 15 let vězení za pokus o vytunelování státního podniku Čepro a za řadu dalších činů. Česká republika usiluje o jeho vydání od roku 2007.

Tagy: