Krematoria mají spalovat až 800 těl denně. Emisní limity pro ně nově neplatí

Krematorium Ostrava

Emise z krematorií

Od úterý není možné dovážet do Česka ke zpopelnění těla zemřelých ze zahraničí. Krematoria se také nemusí řídit emisními limity. Důvodem je zajištění kapacity krematorií v době epidemie nového typu koronaviru. Opatření schválila vláda v pondělí s platností do konce současného nouzového stavu 22. ledna. Podle mluvčího ministerstva pro místní rozvoj Viléma Frčka je možné, že bude prodlouženo stejně jako nouzový stav.

Zákazem dovozu těl ke zpopelnění reagovalo ministerstvo na zprávy o vytíženosti některých krematorií v Česku. Z ostravského krematoria, které nestíhá, muselo být 58 těl převezeno do jiného zařízení. Opatření v pátek doporučil přijmout krizový štáb. V jeho režii za spolupráce hasičů má fungovat dispečink pro případné převážení zemřelých.

Standardní kapacita kremačních zařízení v České republice je zhruba 700 žehů denně. Ideální maximální kapacita, kterou se ministerstvo pro místní rozvoj snaží dosáhnout, činí podle odhadů 800 žehů za den. Pohřbů do země se denně uskuteční zhruba kolem 30, i v tomto případě je možné navýšit kapacitu, uvedl úřad v pondělí.

V Česku je tisíc hřbitovů a 27 krematorií. Krematoria nejsou v území rovnoměrně rozložena, méně jich je na Moravě. Podle ministerstva to je jednou z příčin, proč se ocitly na hranici kapacitních možností Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj.

K mezní hranici se nyní podle úřadu blíží Karlovarský, Královéhradecký, Plzeňský a Pardubický kraj. Naopak největší volnou kapacitou disponují krematoria v Kraji Vysočina, v Praze, Liberci a Ústí nad Labem.

Ministerstvo životního prostředí uvádí, že krematoria mají stanovené emisní limity zejména pro tuhé znečišťující látky (prachové částice, 50 mg/m3), oxid dusíku (350 mg/m3), oxid uhelnatý (100 mg/m3) a těkavé organické látky (15 mg/m3). V poslední době se diskutuje také o zvyšujících se emisích rtuti, která je mimo jiné součástí zubních výplní.

Od začátku epidemie nemoci COVID-19 zemřelo v Česku přes 13 000 lidí, u kterých byl nový typ koronaviru prokázaný. Podle údajů Českého statistického úřadu zemřelo od začátku roku 2020 do konce listopadu více lidí, než je běžné za celý rok.

Tagy:
emise epidemie nouzový stav úmrtí Český statistický úřad dovoz krematorium vláda Česko Praha koronavirus COVID-19 kapacita Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Ministerstvo životního prostředí České republiky emisní limit