České hory v obležení turistů: Parkoviště praskají ve švech, dopravu řídí policie

Parkoviště v Šerlichu jsou opět přeplněná auty turistů (21. 1. 2024).

Víkend na horách

Parkoviště v horském sedle u Šerlichu v Orlických horách je v neděli stejně jako v sobotu přeplněné auty turistů a lyžařů. Policisté musí na místě řídit dopravu. Obtížná situace je i v dalších zimních střediscích v Krkonoších a Orlických horách, policisté provoz regulují i ve Špindlerově Mlýně, řekla mluvčí krajské policie Iva Kormošová.

Parkoviště v horském sedle mezi Šerlichem a Velkou Deštnou, kudy prochází důležitá silnice II/311 Deštné – Orlické Záhoří, se zaplnila před devátou hodinou ranní. Horské sedlo je vyhledávaným místem nástupu na hřebenové turistické trasy. Parkoviště má nedostatečnou kapacitu.

K TÉMATU: Smrtelná nehoda na D1. Řidič osobního vozu fatálně chyboval během předjíždění kamionu

Když se zaplní, řidiči se pokoušejí zaparkovat na místech, kde nemají, podél tranzitní silnice, což může blokovat průjezd autobusů, vozidel silničářů, ale i složek integrovaného záchranného systému. Stejná situace přitom nastala i během soboty.

Na Šerlich kromě masy běžkařů a pěších turistů vyrážejí v posledních letech stále častěji i sjezdaři, kteří z šerlišského sedla míří ke sjezdovkám v nedalekém polském středisku Zieleniec. Policie radí, aby lidé, kteří jedou o víkendech autem na hřebeny v okolí Šerlichu, nechali vozidlo zaparkované v Deštném a odtud využili kyvadlovou autobusovou dopravu.

Na horách v Královéhradeckém kraji se tento týden po návratu mrazivého počasí opět zlepšily podmínky pro lyžování, lyžařská střediska rozšířila provoz. Zlepšily se i podmínky pro běžkaře na hřebenech hor.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Počasí komplikovalo tento týden dopravu po celém Česku. O nehodách se dozvíte více v reportáži:

Tagy: