Kroupa: Klaus na Havla žárlil. Připomínalo to vztah Mozarta se Salierim

Václav Klaus byl velice pracovitý, ale dokázal být také arogantní. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl Daniel Kroupa, bývalý předseda ODA. Zmínil také Klausův vztah s Havlem který přirovnal k oscarové klasice Miloše Formana.

Jejich vztah podle něj vystihoval Formanův film Amadeus. „Václav Havel je Mozart a Václav Klaus Salieri. Žárlil na Václava Havla,“ řekl Kroupa ve vysílání CNN Prima NEWS.

Kroupa zároveň vyjmenoval, jaké vlastnosti Václava Klause považuje za pozitivní. „Neuvěřitelná pracovitost. Málokdo z politiků tak pečlivě pročítal vládní materiály a podškrtával si je barevnými tužkami. Byl neustále v obraze,“ sdělil.

Zmínil však také jeho negativní stránky. „Mnoho lidi zarážela jeho určitá arogance a tendence jednat s druhými s despektem. Rozumí vztahu k lidem tak, že jeden dominuje a druhý se podřizuje,“ vysvětlil Kroupa.

Některé kroky byly chybné

Nejzásadněji se Klaus podle Kroupy zapsal do historie díky transformaci české ekonomiky. „Domnívám se, že to je jeho podíl v transformaci české ekonomiky k tržnímu systému. Mnohé se dá vytknout a v mnohém jsem s ním nesouhlasil, ale tohle je pozitivní výsledek,“ sdělil.

Naopak v jiných věcech se Klaus podle něj zapsal do historie i negativně. „Václav Klaus do určité míry nevnímal právní rámec, ve kterém se transformace odehrála. Příliš se nezajímal o ústavní rámec. Některé kroky byly chybné, například odstavení ČNB. Nesouhlasil s její nezávislostí. Mnoho se dá vytknout také způsobu privatizace. Nelíbí se mi také jeho podpora udržení energetické závislosti na Rusku,“ řekl.

„Naprosto ignoroval roli malého a středního podnikání, které dokázalo nastartovat například německou ekonomiku po druhé světové válce,“ doplnil Kroupa.

Tagy: