Klaus slaví 80. Do dějin se zapsal pozitivně, znají ho po světě, hodnotí souputníci

Václav Klaus

Rozhovor s ekonomem Martinem Slaným o Václavu Klausovi (Zdroj: CNN Prima NEWS)

Václav Klaus je bezpochyby jednou z nejvýraznějších osobností tuzemského společenského a zejména hospodářského dění posledních třiceti let. Z pozice ministra financí, předsedy vlády a nakonec i prezidenta republiky měl jak ekonomický, tak později stále více politický vliv na směřování České republiky. Jak roli Václava Klause, který v sobotu oslaví osmdesátiny, hodnotí lidé, kteří stáli v jeho blízkosti? A za co ho kritizují?

Lidi jako Václav Klaus buď milujete, nebo jim nemůžete přijít na jméno. Co může běžného smrtelníka v každodenním životě dost limitovat, je pro člověka s politickými ambicemi málem povinnou výbavou. Ruku na srdce, kdo si ještě vzpomene na politiky „bez chuti a zápachu“ typu Ivo Svoboda, Petr Lachnit nebo Libor Ambrozek?

„Myslím si, že Václava Klause historie bude hodnotit jednoznačně pozitivně, protože byl tvůrcem té skutečné a společenské změny po roce 1989. Politickou změnu lze uskutečnit ze dne na den, ale aby se ta situace nevrátila do starých kolejí, k tomu je třeba udělat také změnu ekonomického systému. K tomu nestačí mít jen odvahu, vlastnosti nebo erudici, ale také podporu. A tu Václav Klaus získal,“ řekl CNN Prima NEWS ekonom Martin Slaný, který s někdejším český prezidentem několik let spolupracoval v Institutu Václava Klause.

Ve správný čas na správném místě

Klaus byl podle Slaného člověk ve správný čas na správném místě. „A ukazuje se to opakovaně i po tak dlouhé době. Když se vývoj ubírá opačným směrem, než říká Václav Klaus, nakonec ho zase objevíme. Myslím si, že ještě několikrát přijde čas čerpat z jeho myšlenek a z jeho odkazu,“ dodal Slaný.

„Václav Klaus se pevně a velmi pozitivně zapsal do dějin naší země jako ústřední postava především ekonomické, ale i politické transformace po listopadu 1989,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Vladimír Dlouhý, který několik let ve vládách s Václavem Klausem zasedal. Ať už v té federální, kde Klaus zastával post ministra financí, nebo v české, kde Dlouhý pod už premiérem Klausem řídil ministerstvo průmyslu a obchodu.

Dlouhý si na Klausovi cení především pevných postojů za názory, a to i v situacích, kdy šly proti hlavnímu myšlenkovému proudu. To prý z Václava Klause dělá nepřehlédnutelného a razantního politika, jakých Česko mnoho nemá. „V neposlední řadě patří Václav Klaus k nemnoha českým osobnostem, které jsou známy odborné i širší veřejnosti po celém světě. Jsem rád, že jsem s ním mohl v 90. letech ve vládě spolupracovat, a přeji mu k nadcházejícímu jubileu pevné zdraví a radost z práce i v dalších letech,“ dodal Dlouhý.

Hampl: Benešovsky pracovitý Klaus

„Na Václavu Klausovi si asi nejvíc cením toho, že dokázal vychýlit společenské kyvadlo v tradičně levicovém Česku výrazně doprava. Vzpomeňme si na začátek 90. let, kdy se společnost na levicová řešení dívala jako na špatná a na pravicová jako na ta správná,“ řekl CNN Prima NEWS Mojmír Hampl, bývalý člen bankovní rady a viceguvernér České národní banky.

Podle Hampla je Klaus bezesporu skvělým ekonomem, ale ještě lepším byl politikem. „Když si měl vybrat mezi řešením či postojem ekonomicky správným, nebo pro něho politicky správným, zpravidla sáhl k tomu politickému,“ zhodnotil Hampl. Jako příklad uvedl Klausův názor na potenciální české členství v eurozóně.

„Klaus patří a vždy patřil k zastáncům zachování české koruny coby platidla mimo jiné s odůvodněním, že přece můžeme použít korunu jako nástroj proti krizi. Ostatně tak argumentoval v době, kdy se Řecko před lety začalo topit v krizi. Kdyby mělo svou drachmu, a nikoli euro, mohlo by drachmu oslabit a z krize se dostat,“ vypočítal Hampl.

„Ale když jsme v roce 2013 ze stejného důvodu v bankovní radě ČNB odhlasovali kurzový závazek (cílené oslabení koruny, pozn. red.), Klaus byl hlasitě proti. Nemyslím to nijak kriticky, spíše mi ta občasná nekonzistence u Václava Klause přijde roztomilá,“ dodal Hampl. Ve své knize Pro Čechy je nebe nízko ale Klause označil také za osobnost s „mimořádnou pracovitostí benešovského typu“ nebo za asertivního člověka se schopností prodat se, což je „typické spíše pro anglosaský svět“.

Chyby oslavence už nezměníme

Naopak (nikoli překvapivě) kriticky hodnotí éru Václava Klause šéf odborů Josef Středula. „Svůj názor na to, jak probíhala transformace, jsem říkal už mnohokrát. Nemyslím, že bych měl nějaký důvod svůj pohled na toto období měnit,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. Podle něho se životní úroveň Čechů nepřibližovala Západu tak rychle, jak bylo na začátku 90. let slibováno, což způsobilo určitou naštvanost části lidí ve společnosti.

„Dívejme se do budoucna. Je hodně věcí, které vyžadují nápravu. Například ve směřování České republiky. Uplynulých 32 let nebylo jednoduchých i s ohledem na přešlapy a chyby, které se v minulosti odehrály. Ty však už nezměníme, včetně chyb nynějšího oslavence. Budoucnost je naštěstí už jiná,“ dodal Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

Tagy: