Apokalypsa v Bavorsku: Obrovské kroupy zabíjely čápy, jeleny i koně. Škody jdou do milionů

Mrtvá srna

Apokalypsa. Tak popisují lidé bouře, které se po týdnech veder prohnaly Bavorskem. Provází je krupobití, silný vítr a vytrvalé lijáky. Kroupy o velikosti tenisových míčků zabily extrémní množství zvířat včetně čápů, srnek či jelenů, píše web deníku Bild.

Jen v okrese Bad Tölz-Wolfratshausen bylo nalezeno nejméně 18 mrtvých jelenů, nepočítaně kachen a kuřat. „Nikdy to nebylo tak špatné,“ řekl zaměstnanec radnice v Benediktbeuernu. Obětí extrémně velkých krup se stal dokonce i kůň. Utrpěl tak vážná zranění, že jim ve výběhu podlehl. „Mnoho mrtvých zvířat se ještě nenašlo, ale bude jich podstatně víc,“ dodal podle Bildu zaměstnanec radnice.

ČTĚTE TAKÉ: Kroupy jako tenisáky, záplavy i sesuvy půdy. Evropa je v sevření řádících živlů

Silné bouře byly problematické i pro volně žijící ptáky. Zemské sdružení pro ochranu ptáků v Bavorsku (LVB) zatím napočítalo kolem 25 mrtvých čápů. „Když přijde liják, létání je pro ptáky obtížné vzhledem k tomu, že mokří opeřenci jsou těžší. Zůstanou proto na místě a skrčí se. Když přijde krupobití, nemají šanci se dostat do bezpečí,“ uvedla mluvčí sdružení.

Na zvířata zabitá bouří upozornil také odborník na počasí Jörg Kachelmann na sociální síti X (dříve Twitter).

Po bouřích, které se prohnaly Bavorskem, zůstaly milionové škody. Vytrvalý déšť nejen ztěžuje úklidové práce, ale především rozvodnil místní toky a zvyšuje hladinu všech tamních řek. Situace byla obzvláště napjatá v okrese Rosenheim, informuje web deníku Süddeutsche Zeitung.

Tagy: