Rána pro Davida Prachaře. Oblíbenému herci zemřela milovaná maminka Jana

Ve věku 86 let zemřela Jana Prachařová, maminka oblíbeného herce Davida Prachaře a babička umělců Jakuba a Mariany Prachařových. Pocházela z divadelní rodiny a věnovala se herectví a loutkoherectví. Do paměti mnohých se však zapsala zejména jako vdova po herci Iljovi Prachařovi, který ztvárnil Trautenberka v Krkonošských pohádkách. O smutné zprávě informoval web Divadelní noviny s odkazem na Divadelní ústav.

Prachařová, rozená Kalistová, byla dcerou divadelního režiséra Karla Kalisty a herečky Ludmily Želenské. Nebylo tak divu, že se od základní školy věnovala herectví. Vystudovala loutkářskou katedru na DAMU a na více než třicet let zakotvila v loutkoherecké skupině Československé televize, přibližují Divadelní noviny.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel herec Delon, bouřlivák a idol dívek. Opustím tento svět bez lítosti, říkal před smrtí

Právě zde se mimo jiné podílela na večerníčkovém seriálu Krkonošské pohádky, v němž vodila loutku sojky. Její manžel Ilja Prachař, který zemřel v roce 2005, zde ztvárnil zlého statkáře Trautenberka. Společně si dvojice zahrála například v okupačním dramatu „...a pátý jezdec je Strach“.

Více než 50 let lásky

V šedesátých letech Prachařová konferovala ve Státním souboru písní a tanců, účinkovala v Laterně magice, hrála v Nedivadle Ivana Vyskočila. Před kamerou se objevila také ve filmech O slavnosti a hostech, Malé letní blues nebo Psi a lidé. Menší rolí zdravotní sestry se připomněla v Menzelově snímku Hra o jablko (1976).

Její poslední rolí ve filmu byla v roce 1979 postava partnerky Josefa Bláhy v psychologickém dramatu Tvář za sklem, s kamerami se herecky rozloučila v roce 1991 pohádkou Král a zloděj.

S milovaným manželem, se kterým žila více než 50 let, na svět přivedli dvě děti – dnes herce Davida Prachaře a dceru Magdalenu. Umělecké dráze se věnují také dvě z vnoučat: Jakub a Mariana.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Smutek za herce Jelínka. Do všeho šel po hlavě, byl jako Belmondo, vzpomíná režisér

Tagy:
smrt rodina společnost syn divadlo vnoučata herec herečka celebrity hodnoty David Prachař Jana Prachařová umění a zábava umění, kultura, zábava a média smrt a umírání společenská rubrika