Smutek za herce Jelínka. Do všeho šel po hlavě, byl jako Belmondo, vzpomíná režisér

Rudolf Jelínek byl legendárním hercem.

Vzpomínka na Rudolfa Jelínka

Do všeho šel naplno a nebál se ani natáčení rizikových akčních scén, zavzpomínal na zesnulého herce Rudolfa Jelínka scénárista a režisér Jaroslav Spěváček ve vysílání CNN Prima NEWS. Slavný herec a dabér zemřel v sobotu ve věku 89 let.

„Původně chtěl být učitelem tělocviku. Hrál házenou, košíkovou a lyžoval. Byl i nadšeným ochotníkem,“ popsal Spěváček umělecké počátky talentovaného herce. „Co se týče filmu, tak Jelínek šel, stejně jako Jean-Paul Belmondo, do všeho naplno a po hlavě,“ dodal nynější šéfeditor vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE DÁLE: Zemřel herec a dabér Rudolf Jelínek. Konec jeho života doprovázely spory v rodině

Rudolf Jelínek se během své kariéry objevil i v úspěšných zahraničních snímcích. „Američtí filmaři si Jelínka vybrali do filmu Most u Remagenu v roce 1969. Objevil se také v sovětském filmu Sokolovo,“ podotkl Spěváček.

Spěváček již dříve na svém Facebooku vyzdvihl Jelínkovu nebojácnost, na kterou po letech s úctou vzpomínal i Jelínkův herecký kolega Radoslav Brzobohatý. Například při natáčení legendárního filmu Atentát, popisujícího dramatické okolnosti atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, režisér Jiří Sequens na oba herce házel z výšky opravdové cihly. „Režisér věděl, že ani já, ani ‚Rudla Jelen neuhneme, že hrajeme naplno,“ citoval Spěváček slova Brzobohatého.

Rudolf Jelínek se narodil 27. února 1935 v Kutné Hoře jako nejstarší z pěti dětí. Před kamerou se objevil ve více než 150 filmech. Mezi nejznámější patří Smrt v sedle, Baron Prášil, Atentát či Štěňata. Výraznou roli ztvárnil také v seriálu Třicet případů majora Zemana a v samostatném filmu Rukojmí v Bella Vista. Výraznou stopu zanechal také v dabingu. Za svoje celoživotní mistrovství získal v roce 2020 Cenu Františka Filipovského.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lidé mi zesnulého bratra denně připomínají, přiznal herec Michal Dlouhý. Snaží se mu vyrovnat

Tagy: