V parlamentu tekla krev. Do hromadné bitky v Turecku se zapojily i političky, ukazují záběry

V tureckém parlamentu propukla rvačka kvůli uvězněnému opozičnímu poslanci Canu Atalayovi (16. 8. 2024).

Krvavá rvačka v tureckém parlamentu

V tureckém parlamentu propukla v pátek rvačka při jednání o vězněném opozičním poslanci Canu Atalayovi. Nejméně dva poslanci utrpěli zranění. S odkazem na turecká média o tom informovala agentura AFP. Podle videa na sociálních sítích se do bitky zapojilo i několik žen.

Rvačku, při které i stříkala krev, odstartoval poslanec vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) Alpay Ozalan. Bývalý profesionální fotbalista dal pěstí představiteli opozice Ahmetu Sikovi. Ten krátce předtím kritizoval vládu kvůli vězněnému právníkovi, aktivistovi a poslanci Atalayovi. Do sporu se vložilo několik dalších poslanců, rvačka nakonec trvala téměř půl hodiny a zapojily se desítky zákonodárců.

ČTĚTE TAKÉ: Jak to mohli v Moskvě dopustit, zoufají Rusové. Postup Ukrajinců nechápou a prchají

Osmačtyřicetiletý právník a aktivista Atalay byl v roce 2022 odsouzen k 18 letům vězení za pokus o svržení vlády kvůli tomu, že pomáhal organizovat celostátní protivládní protesty v roce 2013. Navzdory tomu Atalay kandidoval loni v květnu ve volbách do parlamentu a byl zvolen. V lednu mu však byl pozastaven mandát.

Atalayův případ loni na podzim vyvolal ostrý spor mezi tureckými soudy. Ústavní soud tehdy nařídil jeho propuštění, nejvyšší soud se ale odmítl verdiktu podřídit. Tento krok znovu vzbudil obavy ohledně vlády práva v zemi a stavu justice, napsala agentura AP.

Evropský soud pro lidská práva proces proti Atalayovi označil za nezákonný, uvedla DPA. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se tehdy postavil na stranu nejvyššího soudu a uvedl, že ústavní soud se dopustil několika chyb, připomíná AFP.

Parlament měl během pátečního zasedání projednávat rozhodnutí ústavního soudu o obnovení Atalayova poslaneckého mandátu. Zasedání bylo po rvačce přerušeno.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Přesný zásah ukrajinských pilotů. Kyjev zveřejnil video zničení důležitého mostu v Rusku

Tagy: