EXKLUZIVNĚ: Jak to mohli v Moskvě dopustit, zoufají Rusové. Postup Ukrajinců nechápou a prchají

Následky ukrajinského útoku v Kurské oblasti

Vývoj vpádu Ukrajinců do ruské Kurské oblasti

Rusové z Kurské oblasti si začali uvědomovat, že jsou ve válce. Pro CNN Prima NEWS popsali své pocity z ukrajinského průniku do jejich regionu, jehož část už bezmála dva týdny ovládají.

„Probudila jsem se. Byly slyšet hlasité exploze. Najednou vypadla elektřina. Na mobil jsem dostala hromadu zpráv. Příbuzní se mě ptali, jak se máme. Pak přestal jít internet. Ráno jsem se dozvěděla, že ve městě jsou poškozené domy. Hlavou mi proběhlo, že musím vypadnout,“ popisuje Larisa spolupracovníkovi CNN Prima NEWS v Moskvě Jiřímu Justovi první okamžiky, když si uvědomila, že do její rodné Sudži přišla válka.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci zničili důležitý most v Kurské oblasti. V obklíčení má být 700 ruských vojáků

Bezmála pětitisícové městečko v ruské Kurské oblasti těsně přiléhající k rusko-ukrajinské hranici se 6. srpna stalo jedním z prvních míst, kde se objevila ukrajinská armáda.

O Sudžu Rusové a Ukrajinci sváděli bitvu více jak týden. Tento čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil její kompletní obsazení. Jde tak o největší ruské sídlo obsazené Ukrajinou od začátku její přeshraniční ofenzivy do Ruska.

Rusové si uvědomují realitu

Ruské zdroje však pád Sudži popírají. Podle ruských vojenských blogerů ruské síly mají stále ovládat východní část města.

„V postýlce spí naše miminko. A já přemýšlím, jak se máme evakuovat. Co si máme vzít s sebou. Věřím, že se vrátíme. Naši přeci nedopustí katastrofu. Sbalili jsme se, vzali jsme všechny doklady a dcerku. A odjeli jsme do Kursku. Věřila jsem, že bude všechno v pořádku,“ vzpomíná Larisa.

Jak třicetiletá žena dodává, když opouštěla Sudžu, uvědomila si, že její předchozí život skončil.

„Stále nechápu, jak se to mohlo stát. Jak je možné, že to dopustili? Mé rodné město přestalo existovat. Nevím, jestli se někdy vůbec vrátíme. Náš stát nás nemohl ochránit, teď je všechno v našich rukou,“ zoufá si.

Larisa se svým mužem Dmitrijem a malou dcerkou žije zatím u příbuzných v oblastní metropoli. Co bude dál, neví. Prý se jen modlí, aby nemusela uprchnout i z Kursku.

Děti ve školkách spí na chodbě

„V naší školce během poledního spánku spí v uzavřené chodbě na skládacích postelích. Proto během varování před raketovým útokem děti nebudí,“ dělí se o novou realitu s CNN Prima NEWS Šura z Kursku.

Když začal ukrajinský průnik do Kurské oblasti, byla zrovna na chalupě zhruba sto kilometrů od oblastní metropole. Že je něco špatně jí došlo, když nad domy začaly létat vojenské letouny.

„Ve vesnici se všichni šli podívat na dvůr, co se děje. Já jsem vzala dceru a běžely jsme se schovat. Měla jsem z toho špatný pocit. Když jsme přijeli domů a přečetla jsem si zprávy, tak jsem zjistila, že jsme ve válce. Bylo to strašné. Bojím se bombardování,“ přiznává Ruska.

„Dřív jsem pomáhal Donbasu. Posílal jsem místním dětským domovům hračky, lidem jsem posílal humanitární pomoc. Teď musím čekat na pomoc, kterou poskytnou nám kvůli agresi Kyjeva. Zvláštní vojenská operace se otočila takovým způsobem, že my potřebujeme pomoc,“ posmutněle přiznává pro CNN Prima NEWS Igor.

Šedesátiletý muž žil v obci Ljubimovka. Nyní žije v dočasném nouzovém ubytování.

„Proč v Moskvě tak málo hovoří o naší situaci? Lidé prchají do jiných měst před Ukrajinci. Připadá mi, jako by válka byla na jiné planetě,“ zlobí Rus. A do jisté míry oprávněně.

Přestože do Kurské oblasti jsou odesílány desítky tun humanitární pomoci a ruská média vysílají reportáže o tom, jak ruská armáda úspěšně čelí ukrajinské ofenzivě a ruští politici vyjadřují regionu podporu, veřejnost se spíš vůči situaci v ruské oblasti pod ukrajinskou okupací staví bez zjevné horlivosti. Zdá se, že společnost si na válečné otřesy zvykla. A ačkoliv je to poprvé, kdy od druhé světové války ruské území okupuje nepřítel, velké vášně to nevyvolává.

Mobilizace se nekoná

A nutno zdůraznit, že je ani Kreml nestimuluje. Rozsáhlá společenská mobilizace na podporu Kurské oblasti neprobíhá. A ani ta armádní. Navzdory reportážím, že se do armády začali hlásit noví dobrovolnici, nejde o nějaký masový jev.

Možná to je dáno tím, že Kreml nechce akcentovat nepříjemnou skutečnost o velkém neúspěchu na vlastním území, která by mohla zpochybnit celou takzvanou zvláštní vojenskou operaci proti Ukrajině, která se v podání ruské propagandy vyvíjí úspěšně.

Jak to aktuálně vypadá v Ukrajinci ovládaném ruském městě Sudža? Podívejte se na reportáž CNN přímo z místa:

Tagy:
válka Moskva Ukrajina CNN Prima NEWS Kursk Rusko ozbrojený konflikt Moskevský Kreml Kurská oblast konflikt, válka a mír Sudža