Přesný zásah ukrajinských pilotů. Kyjev zveřejnil video zničení důležitého mostu v Rusku

Ukrajinský pilot stíhačky Suchoj Su-25

Ukrajinci zničili most v ruské Kurské oblasti

Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk v pátek zveřejnil záběry ukazující, jak ukrajinští piloti zničili most přes řeku Sejm v Kurské oblasti. Ten představoval důležitý bod zásobovací trasy ruských jednotek v regionu. Podle hlavního velitele ukrajinských ozbrojených sil Oleksandra Syrského se jeho mužům nadále daří postupovat hlouběji na ruské území.

„Příslušníci vzdušných sil se aktivně účastní bojových operací v Kurské oblasti. Ukrajinští piloti zasahují vysoce přesnými údery nepřátelské opevnění, techniku, ale i logistická centra a zásobovací trasy nepřítele,“ napsal Oleščuk.

ČTĚTE TAKÉ: Putin své ponížení dlouho nevydrží, míní Šándor. Vojáček popsal smysl ukrajinské operace

Zničení mostu připustili i Rusové. „Potvrzujeme informaci, že nepřítel zasáhl most přes Sejm. Část Gluškovského okresu je nyní odstřižena od evakuace po zemi,“ řekl zdroj agentury TASS. Poradce guvernéra Kurské oblasti Roman Alechin předtím na Telegramu napsal, že se ukrajinská armáda snaží obsadit část okresu od hranic k řece a že útočí i na menší most ve vesnici Zvannoje.

Most přes řeku Sejm byl hlavní zásobovací trasou pro ruské jednotky v oblasti, píše ruskojazyčný server BBC. Podle ruských médií jeho zničení odřízlo přes 20 obcí.

„Operace v Kurské oblasti - posilujeme naše pozice a doplňujeme pro Ukrajinu ‚výměnný fond’,“ napsal v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ke zveřejněnému videu hlášení Syrského s odkazem na zajaté ruské vojáky. Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec už dříve řekl, že Ukrajina při výpadu do ruské Kurské oblasti výrazně doplnila svůj fond zajatých ruských vojáků pro výměnu za Ukrajince vězněné v Rusku. Celkový počet ruských vojáků, který zde Ukrajinci zajali, Kyjev neupřesnil.

„V některých směrech jsme postoupili o jeden až tři kilometry směrem k nepříteli. Pokračují také boje podél celé frontové linie, situace je celkově pod kontrolou, uvedl v hlášení Syrskyj. Podle Zelenského je jednou z priorit ukrajinské armády situace u Pokrovsku a Torecku na východě Ukrajiny, kde ruská invazní vojska stupňují svůj tlak.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Cítím euforii i obrovskou nejistotu. Štáb CNN mluvil s ukrajinskými vojáky, kteří vpadli do Ruska

Tagy:
Vladimir Putin most video Ukrajina Sejm Rusko Kyjev ozbrojený konflikt Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Kurská oblast Mykola Mykolajovyč Oleščuk konflikt, válka a mír