Krvavá mše na jihu Filipín: Výbuch zabil čtyři lidi, terorista chtěl pomstít ofenzivu armády

Výbuch během katolické mše v Marawi na jihu Filipín si vyžádal čtyři mrtvé a pět desítek zraněných. S odvoláním na místní úřady o tom informuje agentura DPA. Policie vychází z toho, že to byl teroristický útok, za nímž stojí islamisté.

Výbuch podle zdejších médií nastal zhruba v 7:30 tamního času, tedy 0:30 SEČ, během mše v tělocvičně univerzity v provincii Lanao del Sur, která je součástí autonomní oblasti Muslimské Mindanao. Bohoslužby se účastnila řada studentů i pedagogů. O život přišli tři ženy a jeden muž.

ČTĚTE TAKÉ: Rukojmí vyměníme jen za všechny palestinské vězně, sdělil předák Hamásu. Války se nebojí

Univerzita na facebookovém účtu uvedla, že je „zděšena násilným činem, ke kterému došlo během náboženského shromáždění“. Do odvolání přerušila výuku.

Policie se domnívá, že explozi ve městě, které leží asi 800 kilometrů jižně od Manily, způsobila podomácku vyrobená bomba. Mohlo jít o pomstu za zabití 11 radikálů při páteční ofenzivě armády.

Na Filipínách, které jsou z velké většiny katolickou zemí, se opakovaně odehrávají teroristické útoky, za nimiž bývají islámští radikálové. V roce 2017 filipínská armáda pět měsíců bojovala právě o město Marawi na Mindanau s povstalci údajně spjatými s teroristickou skupinou Islámský stát.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Filipíny se po silném zemětřesení obávají ničivé vlny tsunami. Evakuace pokračují

Tagy: