Krym byla strašná chyba Západu. Johnson řekl, jak chce skoncovat s ruskou šikanou

Britský premiér Boris Johnson

Válka na Ukrajině (15.3.2022)

Západ udělal strašnou chybu, když nechal ruského prezidenta Vladimira Putina „vyváznout“ z anexe ukrajinského poloostrova Krymu v roce 2014. V deníku The Daily Telegraph to v úterý napsal britský premiér Boris Johnson. Podle něj je třeba, aby se západní země zbavily své závislosti na ruské ropě a plynu, a ukončily tak „šikanu“ ze strany Kremlu.

„Když Putin v roce 2014 poprvé napadl Ukrajinu, Západ udělal strašnou chybu. Ruský vůdce spáchal akt násilné agrese a zabral obrovský kus suverénní země –⁠ a my jsme ho nechali, aby mu to prošlo,“ napsal britský premiér.

Johnson také uvedl, že jediným způsobem, jak zastavit „neustálé vydírání“ ze strany prezidenta Putina, je ukončit závislost západních zemí na ruské ropě a plynu. Dodal, že půjde o „bolestivý proces“.

Spojené království se chystá do konce letošního roku postupně ukončit dovoz ruské ropy. Johnson se proto chystá do Saúdské Arábie a zemí Perského zálivu, aby jednal o zvýšení dodávek ropy a plynu.

Rozhodnutí vlády jednat se Saúdskou Arábií však kritizovalo mnoho britských poslanců poté, co země o víkendu popravila 81 lidí. Británie ale bude podle Downing Street „Saúdskou Arábii i nadále upozorňovat na porušování lidských práv“.

Od konce února, kdy byla zahájena ruská invaze na Ukrajinu, přibývá Rusů na stále se rozšiřujícím britském sankčním seznamu. Londýn naposledy uvalil sankce na 386 členů ruské Státní dumy, kteří hlasovali pro nezávislost samozvaných separatistických útvarů v Luhanské a Doněcké oblasti a podpořili invazi na Ukrajinu.

Očekává se, že britská ministryně zahraničí Liz Trussová v úterý oznámí další sankce. Podle nově přijatého zákona bude pravděpodobně sankcionováno dalších asi 100 osob s vazbami na režim prezidenta Putina, informoval server BBC News.

Poslanec britské Konzervativní strany a předseda obranného výboru Tobias Ellwood řekl BBC, že sankce vůči Moskvě povedou příslušníky ruské elity a generály k přesvědčení, že Rusko nemá žádnou budoucnost. Podle Ellwooda díky nim Putin nakonec odejde. „Do té doby ale způsobí naprosté krveprolití na Ukrajině i mimo ni, pokud se mu nepostavíme,“ řekl poslanec.

Tagy: