Jsme v pořádku, vzkázal Fiala CNN Prima NEWS. Cesta za Zelenským do Kyjeva pokračuje

Petr Fiala

Premiér Fiala míří do Kyjeva, v plánu je setkání se Zelenským

Premiér Petr Fiala (ODS) s předsedy vlád Polska a Slovinska Mateuszem Morawieckým a Janezem Janšou míří jako zástupci Evropské rady do Kyjeva. Cesty se účastní i polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński. Do hlavního města Ukrajiny napadeného ruskými vojsky jedou vlakem. Podle vládního mluvčího Václava Smolky byla delegace kolem 14:45 v pořádku. Ve vlaku byla přijata přísná bezpečnostní opatření, řekl pro CNN Prima NEWS. Vlak je na ukrajinském území od 8:30, kdy překročil hranice v Přemyšli. Do Kyjeva je to z tohoto města vlakem zhruba sedm až devět hodin.

„Společně s premiérem Polska Mateuszem Morawieckým, vicepremiérem Jarosławem Kaczyńskim a premiérem Slovinska Janezem Janšou jedeme jako představitelé Evropské rady do Kyjeva, abychom se setkali s prezidentem Zelenským a premiérem Shmyhalem,“ napsal Fiala bez dalších podrobností na Twitter.

Fiala o své cestě na Ukrajinu v noci informoval šéfy silových ministerstev, uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Po dobu nepřítomnosti ho zastupuje vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Premiéři vyrazili na jednání do Kyjeva vlakem z Polska. Podle Varšavy vlak přejel polsko-ukrajinské hranice kolem 8:30. Do Kyjeva vzdáleného přes 600 kilometrů trvá cesta vlakem zhruba sedm až devět hodin.

Návštěva je podle něj zorganizována po konzultacích s prezidentem Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. „Cílem návštěvy je vyjádřit jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině a její svobodě a nezávislosti,“ napsal.

Během návštěvy budou také prezentovat široký balík podpory pro Ukrajinu a její občany. „Mezinárodní společenství bylo o této návštěvě taktéž informováno mezinárodními organizacemi, mj. OSN,“ dodal Fiala.

Odpoledne kolem půl šesté na svém Twitteru Fiala sdílel snímek, na nemž spolu s premiéry a vicepremiérem ve vlaku diskutují nad otevřenou mapou.

Symbolické gesto, demonstrace ruského selhání

Cesta tří politických představitelů, včetně českého premiéra Petra Fialy (ODS), na Ukrajinu je jasné gesto solidarity, sdělil pro CNN Prima NEWS Jan Lipavský (Piráti). „Návštěva hlavního města obsahuje nesmazatelnou symboliku, je to od pana premiéra projev osobní odvahy, protože víme, že situace na Ukrajině je velmi složitá,“ dodal Lipavský. Otázku bezpečnosti komentovat nechtěl. „Humanitární význam je, aby premiér tu cestu vykonal,“ dodal.

„Ze symbolického hlediska je návštěva velmi důležitá. Hovory probíhají denně, ale moc vrcholných představitelů se na Ukrajinu v těchto dnech nevydává,“ okomentoval Fialovu návštěvu vedoucí centra bezpečnostních studií Oldřich Bureš. Ve vysílání CNN Prima NEWS také dodal, že věří, že bezpečnostní služby v zemi vše maximálně zabezpečí a minimalizují rizika.

„Je to balík emocionálního sdělení do Moskvy v tom smyslu, že se jim nedaří to, o co se pokusili. Víme, že na Kyjev dopadají rakety, ale v okamžiku, kdy tam jedou vrcholní představitelé, říkají tím, že se vám nepodařilo obsadit Kyjev. Je to demonstrativní ukázání selhání ruské invaze na Ukrajinu,“ dodal vojenský psycholog Daniel Štrobl.

Podle analytika Petra Boháčka je současná situace mimo jiné šancí pro střední a východní Evropu, jak promluvit do unijní zahraniční politiky. „Důvodem je, že hlavní hlas v otázce zahraniční a obranné politiky EU má spíše Paříž a Berlín, které byly vůči Rusku shovívavé a až moc vstřícné, ale také vlastní neschopnost své zájmy efektivně prosadit. Nyní se ale ukazuje, že nové členské státy východní Evropy jsou schopny definovat směřování EU, tentokrát konkrétně v otázce bezpečnosti,“ uvedl.

Politolog Josef Mlejnek z Univerzity Karlovy upozorňuje na důležitost tohoto gesta. „I kdyby mělo znamenat ‚pouze' morální vzpruhu. Východní křídlo EU (i NATO) by každopádně mělo tlačit západněji situované státy k větší podpoře Ukrajiny, včetně vojenské. Putinovo vítězství na Ukrajině by totiž mělo nedozírné následky,“ poznamenal.

Rusko Kyjev v noci opět ostřelovalo

Kyjevem přitom během noci na úterý otřásaly další výbuchy. Úřady vyhlásily i letecký poplach. Obyvatelé města poté nad ránem uslyšeli nejméně čtyři silné výbuchy, píše agentura Ukrinform. Rakety zasáhly několik obytných výškových budov, informovalo ukrajinské ministerstvo vnitra a upřesnilo, že dva lidé zemřeli a jeden zraněný byl převezen do nemocnice.

„Situace v Kyjevě není tak dramatická, abychom se museli skrývat v krytu. V pondělí došlo po týdnu k prvním útokům na obytnou čtvrť na dvou místech, v úterý k ránu se také ozvaly silné exploze. I když jsme od místa útoku vzdáleni několik kilometrů, dunění jsme ucítili. Bylo to poprvé, co nás vzbudily rakety,“ popsal aktuální atmosféru v hlavním městě Ukrajiny z místa reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Evropská unie v úterý začne uplatňovat čtvrtý balík protiruských sankcí, na nichž se podle francouzského předsednictví v pondělí shodly členské státy.

V úterý také mají pokračovat ukrajinsko-ruská jednání, oznámil podle agentury Reuters Zelenskyj. Pondělní rozhovory se podle médií odehrávaly prostřednictvím videokonference, v minulých dnech se delegace obou zemí několikrát setkaly na bělorusko-ukrajinské hranici. Předchozí rozhovory nevedly k žádnému zásadnímu průlomu, poznamenala agentura AP, přestože o víkendu obě strany hovořily o určitém pokroku.

Ukrajiny se budou týkat i další úterní události. Pokračuje mimořádné zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy (RE) věnované ruské invazi. Mimo jiné o tomto konfliktu budou jednat i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho íránský protějšek Hosejn Amírabdolláhján.

Tagy:
Polsko ODS Petr Fiala Slovinsko Rada Evropy Evropská rada Mateusz Morawiecki Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Janez Janša