Největším boháčem na světě je nově Musk. Trůn světových miliardářů ukradl Bezosovi

Elon Musk na návštěvě továrny Tesly, která vzniká v Německu.

Musk je nejbohatší muž světa

Ještě na začátku loňského roku byl nejbohatším mužem planety zakladatel společnosti Amazon Jeff Bezos před Billem Gatesem. Bezos vévodil světovým boháčům dokonce ještě na počátku roku nového. Jenže koronavirová pandemie pořadí světových miliardářů pořádně zpřeházela a svět může oslavovat nového krále dolarových miliardářů. Není jím nikdo menší než Elon Musk, jak vyplývá z aktuálního žebříčku agentury Bloomberg.

Koronavirová pandemie se chová trochu jako stát. Některým majetek bere, jiným dává. Platí to i v případě pětistovky nejbohatších lidí planety. Do roku 2020 i 2021 jako číslo jedna vstupoval Jeff Bezos, jemuž patří technologická společnost Amazon. K 1. lednu loňského roku Bezos disponoval majetkem ve výši 114,5 miliardy dolarů, o dvanáct měsíců později to bylo o 70 miliard více.

Nejbohatší lidé planety (k 8. lednu 2021)

Pořadí Jméno Majetek (mld. USD) Obor činnosti
1. Elon Musk 195,0 Technologie
2. Jeff Bezos 185,0 Technologie
3. Bill Gates 134,0 Technologie
4. Bernard Arnault 116,0 Móda, luxusní zboží
5. Mark Zuckerberg 102,0 Technologie
140. Petr Kellner 15,1 Investice, retail, finance

Zdroj: Bloomberg bilionaires index

Jenže ani to Bezosovi nepomohlo. Podle agentury Bloomberg ho na čele žebříčku světových boháčů vystřídal Američan jihoafrického původu Elon Musk. Jeho majetek činil k 8. lednu neuvěřitelných 195 miliard dolarů. To je v přepočtu 4,15 bilionu korun. Jde dokonce o větší sumu než hodnota zboží a služeb, které ročně do zahraničí vyveze Česká republika.

Musk měl na pozici světového lídra našlápnuto už v průběhu roku 2020. Do začátku loňského roku vstupoval s majetkem ve výši necelých 80 miliard dolarů. Zhruba před měsícem překonal hranici 150 miliard a nyní se tedy blíží 200 miliardám dolarů. Musk za svůj vzestup vděčí především raketovému růstu tržní hodnoty automobilky Tesla, která dosahuje bezmála na 775 miliard dolarů. Za poslední měsíc tak zaznamenala přírůstek zhruba 100 miliard.

Kellner za 320 miliard

Druhým nejbohatším člověkem je tedy nově Jeff Bezos. Jeho majetek je o deset miliard dolarů menší než Muskův. Na pomyslném bronzovém stupínku je někdejší lídr a zakladatel Microsoftu Bill Gates se jměním v objemu 134 miliard dolarů. Teprve na čtvrté příčce najdeme prvního Evropana. Je jím Francouz Bernard Arnault. Jeho jméno není laické veřejnosti příliš známé. Pokud ale zmíníme módní značku Louis Vuitton, většina z nás je doma. Arnaultovi patří celý holding, do kterého patří více než 60 luxusních značek z oblasti módy, alkoholu, šperků nebo kosmetiky. Arnaultův majetek dosahuje na 116 miliard dolarů. První pětici uzavírá zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg s 102 miliardami.

V pětistovce nejbohatších lidí planety je jediný Čech, a to Petr Kellner. Jeho majetek agentura Bloomberg odhaduje na 15,1 miliardy dolarů (přes 320 miliard korun), což Kellnerovi stačí na 140. místo. Majitel investiční skupiny PPF si za poslední rok polepšil o 2,3 miliardy dolarů (asi 49 miliard korun).

Tagy: