Kubáček: Italské manželství koalice pokračuje, ale s noži v rukou. Sněmovní převaha je jasná

Jan Kubáček

Kubáček k vládní krizi

Očekávaný odchod Pirátů z vládní koalice neohrozí současnou rovnováhu sil v Poslanecké sněmovně, uvedl v pondělí ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Budoucí spolupráci vládních stran v kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) přirovnal k italskému manželství, ale s noži v rukou.

„Odchod Pirátů je jasný. Teď jde o to, jakým způsobem to proběhne,“ nechal se slyšet Kubáček. Ačkoliv Piráti odejdou z vládních řad, podle politologa budou v dolní komoře parlamentu představovat konstruktivní opozici.

ČTĚTE DÁLE: Krok Lipavského? Zklamání, míní Gregorová. Za předsedu Pirátů by chtěla Wagenknechta

Kubáček poukázal na pohodlnou poslaneckou většinu současných vládních stran. „Můžou se opřít i o hlas přeběhlého poslance ANO Iva Vondráka,“ připomněl expert. Někdejší hejtman Moravskoslezského kraje odešel z hnutí ANO v únoru 2023. Jako jeden z důvodů Vondrák uvedl svůj nesouhlas s podle něj ideologickým odklonem hnutí směrem k populistickým a levicovým tématům.

Podle Kubáčka by si koaliční strany měly v nadcházejících měsících dávat velký pozor na premiéra Petra Fialu, který svými posledními kroky ukázal i svoji dravější tvář. Přesto podle Kubáčka pád vlády nehrozí. „Italské manželství vládní koalice pokračuje, ale už s noži v rukou,“ glosoval s tím, že vztahy mezi koaličními partnery budou narušené.

Eventuální pád vlády by podle Kubáčka voliči současné koalici „spočítali“ u voleb. „Čeští voliči nemají rádi, když někdo boří vládu z malicherných důvodů,“ vysvětlil. „Čtyřkoalice a možná Jan Lipavský dovládnou, o tom jsem přesvědčen,“ uzavřel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala se chytil do vlastní pasti, míní Stoniš. Zasáhne do nové podoby vlády prezident?

Tagy: