Gregorová: Krok Lipavského? Zklamání. Za předsedu Pirátů chci Wagenknechta

Markéta Gregorová

K VĚCI, Markéta Gregorová - 30.9. v 12:30

Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) v rozhovoru pro CNN Prima NEWS vyjádřila své zklamání nad krokem svého spolustraníka a ministra zahraničí Jana Lipavského opustit Piráty v případě, že si strana odhlasuje odchod z vlády. Politička kromě jiného sdělila svůj postoj k vládní krizi, kterou odstartoval spor premiéra Petra Fialy (ODS) s dosluhujícím šéfem Pirátů Ivanem Bartošem. V pořadu K věci pak uvedla, že veřejně podpořila na post předsedy strany bývalého senátora Lukáše Wagenknechta.

„Musím vyjádřit zklamání nad krokem Honzy Lipavského opustit Pirátskou stranu v případě demise. Mám jasno – musíme z vlády definitivně odejít. Nemůžeme být součástí projektu, který nám neumožňuje naplňovat naše programové priority. To je principiální věc bez ohledu na personální otázky či navazující politické důsledky,“ uvedla Gregorová pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Piráti budují mýtus velké zrady, míní Pečinka. Podle Klempíře vyslal Fiala národu nehezký vzkaz

„I v těchto složitých časech je pro nás důležité udržet vlastní integritu a konzistentně hájit to, čemu věříme. To podle mě může nejlépe dělat semknutý tým. Chápu, že když člověk rozdělal dobrou práci, chce ji dotáhnout, ale týmového ducha si cením více,“ dodala pirátská europoslankyně.

V pondělí ve 20 hodin večer končí interní hlasování Pirátů o odchodu z vlády. Je velmi pravděpodobné, že zmíněný podnět získá většinovou podporu. Zřejmě nevyhnutelný konec Pirátů v kabinetu souvisí s rozhodnutím premiéra Petra Fialy navrhnout odvolání dosluhujícího předsedy Ivana Bartoše z postu ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci.

Premiér tento krok zdůvodnil dlouhodobým stavem nefunkční digitalizace stavebního řízení. Bartoš bez ohledu na hlasování své strany již minulý týden Fialovi sdělil, že Piráti z vlády odcházejí.

Ostatní pirátští ministři oznámili, že jsou připraveni podat demisi. Týká se to ministra pro legislativu Michala Šalomouna i šéfa diplomacie Jana Lipavského. Ten nicméně řekl, že asi odejde ze strany, pokud si Piráti odhlasují konec vládního angažmá. Fiala dvojici ministrů opakovaně chválil s tím, že jejich stranu z koalice nikdo nevyhazuje.

Odchod Pirátů z vlády nebude znamenat pád kabinetu. Koalice má nyní 108 poslanců, bez čtyř Pirátů by disponovala ve Sněmovně většinou 104 hlasů.

Záchranné lano od Bartoše?

Gregorová také v pořadu K věci na CNN Prima NEWS promluvila o tom, kdo by mohl nahradit Bartoše v čele Pirátů. „Na pirátském fóru jsem veřejně podpořila nominaci – byť dosud nepřijatou – bývalého senátora za Piráty Lukáše Wagenknechta,“ řekla.

Vláda se podle Gregorové musí zamyslet nad tím, proč ve volbách v poslední době ztrácí příznivce. „Ivan Bartoš se snažil na schůzce s premiérem Fialou hodit záchranné lano celému kabinetu. Měli probrat priority, které sice byly primárně pirátské, ale měly být celé vlády, aby naše angažmá všem dále neubližovalo,“ sdělila europoslankyně.

Komentátor Šídlo glosoval odchod pirátských ministrů z vlády. Více se dozvíte ve videu:

Účast na vládě Gregorová označila za „těžké manželství z rozumu“, přičemž zmínila i možné koaliční jednání v budoucnu. „Po eurovolbách prošla strana tvrdými radikálními reformami, což by se mělo projevit i ve výsledcích sněmovních voleb v příštím roce,“ poznamenala s tím, že Piráti se mohou „shodnout na programových prioritách s dalšími demokratickými stranami“.

Podle Gregorové nemalá část ODS stojí o koaliční partnerství s hnutím ANO. „Byla bych proti, abychom s těmito zástupci občanských demokratů navazovali spolupráci. Dění posledních dnů ve skutečnosti reflektuje tuto vnitřní krizi ODS,“ dodala ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala o své formě. Mám si nasadit uši jako zajíc? Starý profesor možná neosloví každého

Tagy: