Fiala se chytil do vlastní pasti, míní Stoniš. Zasáhne do nové podoby vlády prezident?

Předseda vlády Petr Fiala

Zprávy plus s Radkem Kubičkem a Markem Stonišem

Premiér Petr Fiala (ODS) dosud ve své funkci držel „poker face“ a dusil emoce v sobě, pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS šéfredaktor webu Deník.to Marek Stoniš. Nyní se však podle něj předseda vlády „dostal do vlastní pasti“ a není v dobré formě. Hovořil rovněž o budoucnosti ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Jeho demisi, kterou potvrdil dosluhující předseda strany Ivan Bartoš, prý prezident Petr Pavel nemusí přijmout.

Stoniš reagoval na nedělní extempore premiéra v Partii Terezie Tománkové, v níž Fiala zdůraznil, že v roli „starého profesora neosloví každého“ a gestem imitujícím dlouhé uši pronesl: „Mám si nasadit uši jako zajíc?“ Podle komentátora je takové chování překvapivé.

ČTĚTE TAKÉ: Piráti budují mýtus velké zrady, míní Pečinka. Podle Klempíře vyslal Fiala národu nehezký vzkaz

„Dosud držel ve své premiérské funkci poker face. Téměř nedával najevo emoce a dusil je v sobě. To, co předvedl v Partii, mu možná někdo poradil, ale bylo to trapné. V jeho chování se odráží nejen vládní krize s Piráty,“ poznamenal v pořadu Zprávy Plus.

Jde prý také o několik prohraných voleb i o 50 miliard korun, které měla na opravy škod po povodních poslat samostatně EU, ovšem později se ukázalo, že jde o přímé uvolnění peněz z fondů, upozornil web Novinky. „Premiér se postupně dostal do své vlastní pasti. Není v dobré formě,“ uvedl Stoniš.

Připomněl, že prezident Pavel řeší první vládní krizi takového rozsahu. „Společně s Fialou chtějí udržet ministra Lipavského ve vládě. Ačkoli pirátský šéf resortu podá demisi, prezident ji nemusí přijmout. Vláda může vypadat jinak, než jak se očekává,“ podotkl komentátor a dodal, že ve Sněmovně může zasedat „4,5 koalice společně s Lipavským“.

Komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko však upozornil, že prezident nemá v tomto ohledu žádný manévrovací prostor. „Vše závisí na premiéru Fialovi, který tahá za delší konec. Pavel si z podstaty své funkce nemůže dovolit nepřijmout rezignaci ministrů,“ oponoval a připomněl, že hlava státu může pouze seznámit veřejnost se svým názorem.

Pavel v pondělí přijme předsedy pěti koaličních stran a hodlá s nimi jednotlivě probrat vládní krizi, kterou vyvolalo odvolání ministra Bartoše z postu ministra pro místní rozvoj. Fiala konec Bartoše ve vládě odůvodnil nezvládnutou digitalizací stavebního řízení.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Mám si nasadit uši jako zajíc? Starý profesor možná neosloví každého, promluvil Fiala o své formě a pobavil internet

Tagy: