Kubáček: Lidovci zradili své voliče. Schmarcz řekl, koho by nejraději dosadili za Jurečku

Politolog Jan Kubáček a komentátor Martin Schmarcz

Kubáček a Schmarcz o budoucnosti lidovců

U lidovců se opakuje sociálnědemokratický příběh – zradili své voliče, zapomněli na ně a na podzim bude pro ně velmi obtížné najít novou tvář. Uvedl to ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Reagoval na skutečnost, že ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nebude na podzim obhajovat post předsedy lidovců, pokud strana nezíská v následujících volbách alespoň dva europoslance. Komentátor Martin Schmarcz prozradil, koho by si lidovci ve svém čele nejvíce přáli.

„Předpokládám, že Jurečka bude mnohem častěji vystupovat jako ministr práce a sociálních věcí, a ne jako předák lidové strany, což je pro stranu velmi vážné, protože ji čekají tři zásadní volby a tohle tápání a přešlapování na místě rozhodně nepomůže,“ okomentoval situaci pro CNN Prima NEWS Jan Kubáček. Doplnil, že lidovci nepřemýšlí nad svými voliči a zrazují je. Politolog je také přesvědčen, že strana bude hledat svou novou tvář.

ČTĚTE TAKÉ: Máte jízdenku a přesto dostanete pokutu? Praha nás okrádá, zlobí se lidé, Hřib chystá změnu

Podle komentátora CNN Prima NEWS by strana potřebovala někoho, kdo by dokázal spojit levicové i pravicové křídlo jejich formace. „Lidovci by byli úplně nejradši, kdyby to byl bývalý předseda Pavel Bělobrádek, ten ale o pozici nemá zájem. Je to zkušený politik, který by dokázal spojit ten frakční boj mezi levicovým a pravicovým křídlem. Nejde jen o to, kdo bude předseda, ale kdo stranu sjednotí,“ říká Martin Schmarcz.

Situaci lidovců, kteří mají v aktuálních průzkumech méně než pět procent, ale nevidí komentátor nijak katastrofálně. Nepočítají se totiž samostatné hlasy, ale v rámci koalice Spolu, která má zhruba 21 procent. „Potřebují obhájit svou pozici na Moravě, ale zároveň si musí dát pozor, aby nepřebrali hlasy ODS, s níž budou kandidovat,“ popsal Schmarcz.

Podle Kubáčka není situace tak jednoduchá. „Takhle ideálně to nefunguje. Můj kolega Schmarcz o lidovcích uvažuje jako o páteři koalice Spolu. Pokud chtějí mít v budoucnu lidovci samostatnou budoucnost, musí se pohybovat alespoň kolem těch pěti procent. Pokud se budou pohybovat u 3 procent, nikdo je nebude tolerovat,“ reagoval.

Politolog je také přesvědčen, že pro lidovce bude nutností najít jistou formu koexistence, aby nebyli pouhým „béčkem“ koalice Spolu, což by pro ně bylo z dlouhodobého hlediska „vazalské“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: S Rakušanem si bereme telefon hned, říká Jurečka. Dvořák mě naštval, ale vyříkali jsme si to, dodal

Tagy: