Kubáček: Důvěra ve spravedlnost je v Česku otřesena. Nemůžeme mít Ústavní soud s kaňkou

Politolog Jan Kubáček v pořadu K Věci na CNN Prima NEWS

K VĚCI 7.8.2023

Rozhodnutí prezidenta prozatím nejmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem není emoční. Věřím, že Petr Pavel situaci věnuje dostatek času. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl politolog Jan Kubáček. Ústavní soud podle něj nemůže mít reputační kaňku, která by se mohla objevit v případě, že se potvrdí některá podezření.

Kritériem pro obsazení pozice soudce u Ústavního soudu není podle Kubáčka pouze odbornost či vědomosti, ale také morální kredit. „Pevně věřím, že pan prezident případu jmenování či nejmenování Fremra bude věnovat čas a rozhodne na základě argumentů či analýz jednotlivých verdiktů a informací, které o tom máme,“ pronesl Kubáček s tím, že by bylo dobré znát postoj končícího předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, který Fremra dříve podporoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fremr by dnes už Senátem neprošel. Informace o jeho kauzách jsou závažné, říká Marvanová

Ústavní soud je dle slov Kubáčka morální institucí, strážcem české justice a ústavního pořádku. „Pokud se potvrdí informace, že Fremr v Senátu uvedl přítomné v omyl a snažil se v minulosti soudit tak, aby mohl kariérně růst, pak se jedná o fatální pochybení a ztrátu důvěry,“ popsal politolog a dodal, že v takovém případě by nenaplňoval atributy potřebné pro to stát se ústavním soudcem a měl by se nominace sám vzdát. „Máme otřesenou důvěru ve spravedlnost a férovost tohoto státu a institucí. Nepotřebujeme proto, abychom měli ještě Ústavní soud s kaňkou,“ doplnil.

Ústavní soud má být neutrální

Nastupující předseda Ústavního soudu Josef Baxa, který v úterý nahradí dosavadního předsedu Pavla Rychetského, by podle Kubáčka neměl být stínovým politikem nebo zástupcem třetí parlamentní komory. „Ústavní soud by měl být neutrální a věnovat se zákonnosti a kvalitě spravedlnosti v České republice. Obávám se však, že i nový předseda má tendenci k tomu roli stínového politika zastávat,“ uvedl Kubáček. Ústavní soud by prý měl hájit ty nejslabší a často přehlížené skupiny obyvatel.

Důležitým rozhodnutím, které dle Kubáčka napoví, jakým směrem se bude Ústavní soud ubírat, bude řešení nedávné novely o snížení valorizací penzí. „Nedokážu předjímat, jestli se k tomu postaví ve prospěch jedné strany, ale právě to, že se tam objeví nové tváře, povede k poctivějšímu, pozvolnějšímu a opatrnějšímu projednání,“ uzavřel Kubáček s tím, že Ústavní soud tímto rozhodnutím vyšle důležitý vzkaz zákonodárcům, který může na několik let dopředu ovlivnit politickou kulturu v Česku.

Tagy:
Jan Kubáček Česko Pavel Rychetský Senát Parlamentu ČR Ústavní soud České republiky Robert Fremr Josef Baxa