Fremr by dnes už Senátem neprošel. Informace o jeho kauzách jsou závažné, říká Marvanová

Hana Marvanová

Prezident zatím nejmenuje Fremra ústavním soudcem

Kdyby senátoři měli u sebe nové informace o kauzách soudce Roberta Fremra, neprošel by hlasováním v horní komoře, řekla redakci CNN Prima NEWS senátorka Hana Kordová Marvanová (za ODS). Za sebe má radost, že se prezident Petr Pavel rozhodl pozdržet jmenování Fremra na post ústavního soudce. Senátor Marek Hilšer z klubu Starostů podotkl, že při výběru vhodných kandidátů nejspíše pochybil prezidentův poradní panel. „Chápu, že lidé jsou obecně nepodezřívaví. Uniklo to ale pozornosti a trošku to všem zamotalo hlavu,“ sdělil redakci.

Senátor Marek Hilšer z klubu Starostů v neděli na Twitteru uvedl, že Fremr mezi lety 1983 a 1985 také odsoudil přes 100 lidí za emigraci, přičemž mnozí přišli o majetek, rodiny byly postiženy perzekucí. V dopise pak Hilšer s další senátorkou Hanou Kordovou Marvanovou napsal Pavlovi, že přítomnost Fremra na Ústavním soudu je nevhodná. Pavel chce nyní jednat s nespokojenými senátory i předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), konzultovat bude i s historiky.

„Mám velkou radost, že pan prezident pozdrží jmenování doktora Fremra ústavním soudcem. Je to důvod, proč jsme se senátorem Markem Hilšerem informovali Pražský hrad hned, jakmile jsme se dozvěděli nové informace. Mělo to smysl. To, co vytanulo na povrch, jsou závažné skutečnosti,“ řekla CNN Prima NEWS senátorka Marvanová.

„Nechtěli jsme nikoho skandalizovat. Dnes by ale Fremr už u senátorů neprošel, kdyby měli zmíněné informace v rukou. Už tak to bylo těsné,“ poznamenala.

Senátor Hilšer podotkl, že ústavní soudce byl měl být oddaný právu, kvůli Fremrovým rozsudkům ale mohli trpět lidé. S rolí důležité justiční instituce se to proto nemůže příliš slučovat. Dodal, že pochybnosti měl podchytit už poradní panel prezidenta Pavla při výběru možných kandidátů.

„Chápu, že lidé jsou obecně nepodezřívaví. Když se za někým ukazuje špičková erudice, nemají k tomu důvod. Ale reflexe je potřeba, k tomu nedošlo. Kauzy byly určitým způsobem známy, uniklo to ale pozornosti. Trošku to všem zamotalo hlavu,“ konstatoval Hilšer pro redakci CNN Prima NEWS.

Jako trestní soudce působil před listopadem 1989 také Josef Baxa, nově jmenovaný předseda Ústavního soudu. V pondělí připustil, že i on možná řešil jednu emigrantskou kauzu, na detaily si prý ale nevzpomíná.

Tagy:
Miloš Vystrčil Petr Pavel Hana Marvanová Marek Hilšer Sametová revoluce Senát Parlamentu ČR Ústavní soud České republiky Robert Fremr