Kubek: Epidemii za sebou nemáme. Je riziko, že se po Vánocích bude zase zavírat

Milan Kubek v Partii

Rozhovor s Milanem Kubkem

Vláda měla rozvolňovat opatrněji. Myslí si to šéf České lékařské komory Milan Kubek. Ve speciálním vysílání na CNN Prima NEWS varoval, že po Vánocích by mohl přijít náraz a vláda zase bude muset přitvrdit. Kabinet měl podle něj zatím otevřít jen malé obchody.

Epidemii za sebou podle Kubka nemáme. „Kdybychom dva až tři týdny vydrželi v tvrdé karanténě, byli bychom na tom lépe. Teď je situace nestabilní. Zdravotníci vědí, že to budou oni, kdo bude napravovat chyby politiků a vytahovat lidi z bryndy,“ prohlásil pro CNN Prima NEWS Kubek.

Podle něj měla vláda otevřít pouze malé obchody, aby neznevýhodňovala drobné živnostníky. „U restaurací a služeb bychom měli počkat. Je riziko, že se po Vánocích bude zase zavírat,“ varoval šéf lékařské komory.

Politici podle něj opakují stejné chyby a vláda měla poslechnout odborníky, kteří volali po tvrdém lockdownu. „Bohužel, vláda nás nevyslyšela a místo zatažení za záchrannou brzdu zvolila taktiku pozvolného rozvolňování. Chápu, že trpělivost lidí je napjatá k prasknutí,“ řekl Kubek. Podle něj nikdo neví, jestli nepřijde ještě třetí, čtvrtá nebo pátá vlna.

Vláda v neděli rozhodla, že od čtvrtka 3. prosince Česká republika přejde do stupně 3 v systému PES. Za určitých podmínek se otevřou restaurace, obchody i služby.

Tagy: